Novoroční ohňostroj Praha 2015

1.1.2015, 18:00 – 18:15

Letošní novoroční ohňostroj v Praze má název Stroj času a připomíná odkaz Jana Wericha, Antonína Dvořáka, Sametovou revoluci i pražskou spartakiádu. Těšte se na ohnivou divadelní inscenaci v Praze!

Více než desetiminutová pyrotechnická světelná show bude odpálena z Letenských sadů 1. ledna v 18:00. Nejlépe bude novoroční ohňostroj v Praze vidět z Dvořákova nábřeží, Čechova mostu a Pařížské ulice. Hudbu k ohňostroji bude vysílat Český rozhlas Regina na frekvenci 92,6 FM.

Scénář novoročního ohňostroje Praha 2015

Název pražského novoročního ohňostroje Stroj času odkazuje na původní název metronomu na Letné z roku 1991, jehož autorem je sochař Vratislav Karel Novák. Samotný ohňostroj bude rozdělen do pěti obrazů - Sametová revoluce, Spartakiáda, Kat a blázen, Kolem světa a zpět, Blýská se na lepší časy -  a jeho délka bude 10 minut a 15 vteřin.

5 obrazů - 5 vybraných období z našich dějin

Vizualní obrazy nazvané Sametová revoluce, Spartakiáda, Kat a blázen budou odkazovat na události 20. století. Téma Spartakiády doplní píseň Michala Davida Poupata a červeno-zelená světelná show. Obraz Kat a blázen se opře o stejnojmenou píseň Jana Wericha. U Sametové revoluce se můžeme těšit na skladbu Victory Celebration od Johna Williamse i záznam dobového vysílání a pyrotechnické efekty v národních barvách.

Kolem světa a zpět odkazuje na Nový svět a stejnojmenou symfonii Antonína Dvořáka známou jako Novosvětská. Závěrečný ohňostroj v duchu Blýská se na lepší časy jednoznačně odkáže na současnost a těšit se můžeme na velkolepé grandiózní finále.

Zdroj: Rada hl. m. Prahy a http://www.praha.eu

Ohňostroj Praha 2015