Svobodná Čína: Odvaha věřit

11.12.2014, 18:30 – 19:45

Vítězný film pěti mezinárodních filmových festivalů „Svobodná Čína: Odvaha věřit“ přibližuje příběhy ženy z Pekingu a muže z New Yorku, jejichž životní cesty se díky jejich odvaze a přesvědčení spojí.

Cena vstupenky: 50 Kč. studenti, důchodci 30 Kč

Hlavní hrdinkou filmu je Jennifer Zeng, kdysi horlivá členka Komunistické strany Číny, matka a autorka bestselleru „Svědek historie. Boj jedné čínské ženy za svobodu“. Byla uvězněna bezprostředně poté, co internetová policie zachytila její e-mail. Když přetrpěla fyzické a duševní mučení, musela se rozhodnout. Bude hájit svá práva a dál snášet muka ve vězení, nebo se své víry vzdá, aby pak mohla sdělit svůj příběh světu a znovu se setkat se svojí rodinou?

Jiný svět představuje Dr. Charles Lee, americký podnikatel čínského původu, který chtěl přispět svým dílem k zastavení pronásledování lidí praktikujících duchovní metodu Falun Gong v Číně. Jakmile však vystoupil z letadla v Guangzhou, okamžitě byl zadržen čínskou policií a odsouzen na 3 roky „převýchovy“ v pracovním táboře.

Jde o nesmírně inspirativní příběh lidí, kteří nenásilně čelí útlaku. Film získal hlavní cenu ve své kategorii na mezinárodním filmovém festivalu Palm Beach v Houstonu. Ředitel tohoto festivalu Hunter Todd k filmu řekl: „Je to vynikající film. Porotu opravdu zaujal jak po technické stránce, která byla zvládnuta skutečně skvěle, tak i po stránce příběhu. A o to nám tu jde – výjimečným způsobem vyprávět výjimečné příběhy.“ Film dále vyhrál hlavní cenu na Free Speech Film Festival ve Filadelfii, hlavní ocenění na Awareness Film Festival v západním Hollywoodu a ocenění nejlepšího dokumentárního filmu na Mezinárodním filmovém festivalu 2014 v Indii. Film byl oceněn také na filmových festivalech v Chorvatsku a v Peru.