Jaroslav Vogel (1894-1970), interpret hudebního prostoru

1.11.2014 – 30.11.2014, 23:59

Výstava o této významné osobnosti české hudby předkládá veřejnosti zajímavé artefakty a málo známé souvislosti vztahující se k jeho profesionální dráze i k úrovni hudební kultury za éry jeho působení v předních institucích.

Z jeho aktivního uměleckého života se dochovala korespondence s významnými osobnostmi evropské hudební scény 20. století a tyto vzácné originály, které jsou nyní zpřístupněny veřejnosti vůbec poprvé, spolu s doklady dokumentující umělecký profil Jaroslava Vogla prezentují jeho široký společenský dosah a význam pro českou hudební kulturu.

Jaroslav VOGEL (1894 – 1970) byl vynikajícím dirigentem a šéfem opery Národního divadla moravskoslezského, skladatelem, organizátor hudebního života v Moravské Ostravě mezi světovými válkami, neúnavným propagátorem moderní hudby a je znám také jako janáčkovský badatel.
Jaroslav Vogel patřil ke špičce české hudební interpretace vážné hudby a jeho přínos ostravské kultuře byl zásadní. Díky jeho progresivní dramaturgii zazněla v Ostravě mezi světovými válkami všechna stěžejní díla evropské operní i symfonické hudby, čímž posunul rozvíjející se industriální Ostravu mezi významná kulturní centra Československé republiky.

Součástí tohoto projektu vydalo Ostravské muzeum díky finančnímu přispění statutárního města Ostravy monografii „Jaroslav Vogel (1894-1970) – umělecký profil".

Kurátorka:
Mgr. Lenka Černíková, Ph. D.