Závěrečný galakoncert Roku české hudby 2014

17.12.2014, 19:00 – 22:00

Na sklonku letošního roku, 17. prosince, se uskuteční koncert, kterým vyvrcholí oslavy Roku české hudby 2014. Už místo konání svědčí o tom, že se bude jednat o mimořádnou událost. Zatímco obyčejně se velké akce konané v Praze spokojí s prostory Rudolfina či Obecního domu, v tomto případě si návštěvníci užijí Prodanou nevěstu a další české hudební poklady v monstr-prostoru pražské O2 Areny.

Cena vstupenky: od 790 Kč

Na galakoncertu vystoupí česká i světová špička interpretačního umění za doprovodu unikátního symfonického orchestru, který bude složen ze zástupců všech symfonických orchestrů sdružených v ASOPS České republiky včetně zástupců České filharmonie. Zazní výlučně česká hudba, árie ze Smetanových a Dvořákových oper pod dirigentskou taktovkou Jakuba Hrůši zazpívají Eva Urbanová, Adam Plachetka a zahraniční hosté Ana María Martínez a Ramón Vargas.

Jména jako Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů, Josef Suk, Jan Dismas Zelenka ad. jsou spolehlivými markanty, které lidé ve světě rozpoznávají jako „české“. Výročí všech jmenovaných a řady dalších spadají do let zakončených čtyřkou a z tohoto důvodu jsou chápány tradičně a spontánně jako Roky české hudby nejen u nás, ale i v zahraničí. V r. 1924 bylo poprvé slaveno smetanovské výročí, po válce došlo k rozšíření koncepce na českou hudbu jako takovou. 

Hudba je pro Českou republiku výhodnou investicí, značkou. Kde jinde než v umění ještě můžeme smysluplně hovořit o tom, že je „české“? Hudba je reprezentativní součástí české kulturní identity. Česká republika disponuje i kvalitní nabídkou jazzu a folklorních tradic, které získávají stále výraznější mezinárodní ohlas. Roky české hudby se tedy nesoustřeďují pouze na tvorbu výročních autorů, na jeden druh či hudební žánr, ale na podporu a reflexi české hudby jako takové.

Rok české hudby 2014 je programem podpořeným Ministerstvem kultury ČR ve spolupráci s resorty školství, zahraničí a místního rozvoje. Chce využít nejen spontánního zvýšení zájmu cizinců o českou kulturu, ale podpořit finančně, organizačně a propagačně také domácí prostředí. Koná se pod uměleckou záštitou mezzosopranistky Magdaleny Kožené a dirigenta Sira Simona Rattla. Čestným prezidentem je šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek, politickou záštitu převzal prezident České republiky Miloš Zeman.

Závěrečný galakoncert Roku české hudby 2014je jedním z nejvýznamnějších a největších projektů, který pořádá Asociace hudebních festivalů České republiky a Bestsport Arena, a.s.. K realizaci koncertu se dále spojili Asociace profesionálních symfonických orchestrů a sborů ČR a Hlavní město Praha. Rok české hudby, který bude završen právě tímto galakoncertem, přispěje k zvýšení obecného povědomí o české hudbě v tuzemsku i v zahraničí a posílí rovněž prestiž české kultury a potažmo celé České republiky na mezinárodní scéně. Koncert bude prestižní společenskou událostí, která podpoří i pozici a dobré jméno partnerů podílejících se na jeho realizaci. 

PROGRAM GALAKONCERTU

SÓLISTÉ:                                        Ana María Martínez, Eva Urbanová, Ramón Vargas, Adam Plachetka
DIRIGENT:                                      
Jakub Hrůša
ORCHESTR A SBOR:                       české profesionální orchestry a sbory

Bedřich Smetana: Libuše, předehra
Bedřich Smetana: Prodaná nevěsta, sbor z 1. dějství „Proč bychom se netěšili“
Bedřich Smetana: Tajemství, árie Kaliny z 2. dějství „Jsem žebrák!“ /Adam Plachetka/
Antonín Dvořák: Rusalka, árie z 1. dějství „Měsíčku na nebi hlubokém“ /Ana María Martínez/
Antonín Dvořák: Rusalka, výstup Prince a Cizí kněžny z 2. dějství „Již týden dlíš mi po boku“ /Ramón Vargas, Eva Urbanová/
Antonín Dvořák: Rusalka, sbor z 2. dějství „Květiny bílé po cestě“ /sbor, Adam Plachetka/
Antonín Dvořák: Rusalka, výstup z 3. dějství „Miláčku, znáš mne, znáš?“ / Ana María Martínez, Ramón Vargas, Adam Plachetka/
Bedřich Smetana: Libuše, árie Přemysla z 2. dějství „Již plane slunce“ /Adam Plachetka/
Bedřich Smetana: Libuše, Libušino proroctví z 3. dějství: „Bohové mocní“ /Eva Urbanová, sbor/ František Škroup: Kde domov můj /všichni/

přestávka

Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“, op. 95 

VSTUPENKY

Vstupenky v cenách od 790,- Kč jsou v prodeji v síti TICKETPORTAL od pátku 22. 8. od 9:00.

Do volného prodeje se dostane i omezené množství vstupenek v kategorii PLATINUM. Jejich držitelé získají nejen nezapomenutelný zážitek z koncertu, který si budou moci vychutnat z křesel v prvních dvanácti řadách přímo před podiem, ale i catering v restaurantu LOKOMOTIVKA před začátkem koncertu. Cena vstupenky v kategorii PLATINUM je 4.490,- Kč.

www.galakoncert.cz