World Press Photo 2014

11.9.2014 – 5.10.2014, 23:59

Výstava World Press Photo patří od roku 1990 neodmyslitelně k pražskému kulturnímu podzimu. Do letošního již 57. ročníku soutěže se přihlásilo 5 754 fotožurnalistů z celého světa a společně předložili porotě 98 671 snímků.

Cena vstupenky: 60, 100 Kč

V devíti kategoriích ocenění získalo 53 autorů z 25 zemí světa. Absolutním vítězem se stal americký fotograf John Stanmeyer, který pracuje pro agenturu VII snímkem afrických migrantů, kteří se snaží na pobřeží ve městě Džibuti zachytit levnější signál na své mobilní telefony ze sousedního Somálska. I tentokrát uspěl zástupce respektive zástupkyně České republiky. Jana Ašenbrennerová získala zvláštní uznání poroty za snímky z Demokratické republiky Kongo, kde zachytila život homosexuální komunity, která není v tamnější společnosti příliš uznávaná.

I letos je součástí výstavy dvanáct fotografií vítěze Ceny Prahy. Poprvé v historii pražské části výstavy nevybral snímek pražský primátor, ale úkolu se ujal místopředseda Senátu PČR a dlouholetý podporovatel výstavy pan Přemysl Sobotka. Ocenění si na vernisáži výstavy převezme Rena Effendi z Lotyšska za snímek z Transylvánských Alp.

Předsedou poroty byl pro letošní rok Gary Knight, který je spoluzakladatelem fotografické agentury VII. Dlouhá léta působil jako fotograf v časopise Newsweek, přednášel na univerzitách ve Velké Británii a Spojených státech. Je zakladatelem programu pro dokumentární praxi na Tufts University Institute for Global Leadership. S prací v porotě WPP má bohaté zkušenosti - jako člen poroty působil v letech 2004 a 2006, poprvé porotě předsedal v roce 2008.

Pro školy je připraven průvodce a manuál pro učitele na www.worldpressphoto.org/schoolvisits.

Po celou dobu výstavy nás sledujete na Facebooku, kde budeme přínášet absolutní novinky z výstavy a společně s našimi mediálními partnery vyhlašovat soutěže o vstupenky a další ceny.

Denně 10 - 18 hod.