Štefan Margita hvězdou festivalu Lípa Musica

20.9.2014, 19:00 – 25.10.2014, 21:00

V sobotu 20. září 2014 začíná 13. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Jednou z jeho nejvýraznější postav bude v letošním roce světově proslulý tenorista Štefan Margita, který se ujme slavnostního zahájení.  

Cena vstupenky: předprodej: 490,-Kč- 690,- Kč

Tento tenorista patří od konce osmdesátých let, kdy zvítězil v soutěži Pražského jara, k nejvýznamnějším českým pěvcům, kteří reprezentují naše pěvecké umění v zahraničí. Jeho výkony zazněly na všech významných světových scénách jako je Metropolitní opera New York, Covent Garden, La Scala a řada dalších, proslulost mu získalo pěvecké umění v dílech Verdiho, Šostakoviče, Berga, Čajkovského, Martinů a zejména Janáčka, který patří k jeho nejvyhledávanějším a proslulým výkonům. Při příležitosti jeho festivalového návratu  jsme jej požádali o krátký rozhovor.

Na MHF Lípa Musica nevystupujete poprvé, jak vzpomínáte na svůj festivalový debut před 7 lety a atmosféru festivalu Lípa Musica?

Rád na své vystoupení na festivalu Lípa Musica vzpomínám, moc si vážím vřelého, vzdělaného a chápavého publika, ať je to kdekoliv. v New Yorku, Miláně, Houstonu, Mnichově nebo na koncertě v České republice a pamatuji si nádhernou atmosféru během mého posledního koncertu na Vašem festivalu.

Dříve Vašemu repertoáru dominoval Janáček, dnes je to spíše Wagner nebo obecně německý repertoár. Čím je to dáno? Vývojem Vašich hlasových dispozic, zkušenostmi ...? Jak přistupujete k výběru svého repertoáru?

Je to pravda, postupně dozrávám k rolím, na které jsem ve svých dvaceti letech a na začátku kariéry ani nepomyslel, myslím si, že to je dáno přirozeným vývojem. Důležité je žádnou fázi vlastního vývoje nepřeskočit. Ještě horší je dokonce nerespektovat svůj obor, své možnosti a zralost vlastního hlasu.

Vystupoval jste snad na všech předních operních scénách po celém světě. Jaká jsou prostředí prvotřídních operních scén? Je svět opery globalizován nebo si jednotlivé operní domy zachovávají svá specifika? Je Vám nějaká ze světových scén obzvláště blízká?

I v epoše určité globalizace operního provozu si jednotlivé operní domy zachovávají svoji nezměnitelnou specifiku, jakousi zvláštní vůni. Jak už jsem řekl, zpívám rád všude, kde je dobré a zanícené publikum, ale přesto mám velkou slabost pro dvě scény – Mnichov a MET v New Yorku.

Život operního pěvce není nikterak jednoduchý, náročná vystoupení střídá nekončící cestování. Jak relaxujete a udržujete se fit?

Dokážu rozlišit naprostou pracovní koncentraci a potom i relaxaci. A když odpočívám, tak opravdu nezpívám, věnuji se různým věcem – i návštěvám koncertů, operních představení nebo i činoherních představení. Nikdy nezpívám dva koncerty dva dny za sebou, vždy mám jeden den pauzu kvůli hlasové hygieně. A v létě opravdu intenzívně odpočívám, nejraději někde na jihu, kde je hodně sluníčka.

Jaké jsou Vaše umělecké plány pro novou sezónu?

Čeká mne spolupráce s dirigentem, kterého považuji za skutečnou světovou špičku - se Simonem Rattlem. Nejprve Janáčkovu operu Z mrtvého domu a potom Straussova Rosenkavaliera. Po dlouhé době budu vystupovat i v Národním divadle – opět to bude Janáčkova opera Z mrtvého domu

Tipy na poslední chvíli

Dvě třetiny celkové kapacity vstupenek na letošní Lípu Musicu jsou už dávno vyprodány, ale přesto pro vás máme ještě pár tipů na poslední chvíli. Prvním tipem je již zmíněný zahajovací operní galakoncert bezpochyby jednoho z našich nejlepších současných tenorů Štefana Margity. V České Lípě se Margita představí po sedmi letech v programu složeném z operních skvostů světové hudební literatury za doprovodu Filharmonie Hradec Králové řízené Markem Štilcem.

Jedním z emblémových projektů letošního ročníku je festivalová premiéra barokního divadla „na kolečkách“ – Florea Theatrum. Iluze barokní scény známé ze zámeckých divadel do České Lípy přijede několika kamiony v pondělí 22. září do KD Crystal. Těšit se můžete na jedinečné provedení komorní opery Armida v podání tria pěveckých sólistů, Musicy Florey a tanečního ansámblu Hartig.

Závěrem přidejme ještě dva „mimočeskolipské“ bonbonky. Collegium 1704, to je synonymum pro špičkovou interpretaci barokní hudby. Ansámbl vedený Václavem Luksem, který září na nejedné světové scéně, přijede 9. října na děčínský zámek. Milovníci klavíru by si pak neměli nechat ujít možnost setkat se s ikonou německé klavírní školy – Gerhardem Oppitzem. Ten se představí na sólovém recitálu 23. října v Teplicích a zahraje známá díla Schuberta a Brahmse. Do Děčína i Teplic vyráží navíc festivalový autobus zdarma z České Lípy.  Vstupenky na koncerty je možné zakoupit on-line na www.lipamusica.cz nebo v předprodejní síti Ticketportal.