Legendy magické Prahy - Laterna magika

30.12.2015, 20:00 – 15.5.2016, 21:50

Inscenace Laterny magiky s názvem Legendy magické Prahy se vrací formou i žánrovým rozpětím ke svým kořenům. Představení vychází námětem z jednoho z titulů Černého divadla Jiřího Srnce, který toto divadlo uvádělo v devadesátých letech (pod názvy Ahasver, Timewalker, Pražský chodec).

Legendy magické Prahy - Laterna magika
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Staropražské pověsti a legendy dostaly pro Laternu magiku novou podobu, jak po stránce choreografické (Petr Zuska), tak i hudební (Kryštof Marek) a výtvarné (kostýmy Šárka Polak Hejnová, scéna Miloslav Heřmánek). Nechybí ani prvky černého divadla.

V tomto multimediálním projektu se diváci seznámí s více i méně známými legendami, jimiž je Praha opředena: např. o nejznámějších obyvatelích Faustova domu – Faustovi a anglickém alchymistovi Edwardu Kelleyem, o Chanině, dceři židovského obchodníka, která odmítá nabízené ženichy a vedena láskou tajemného Pána Vltavy vstupuje do řeky a vracívá se po střechách jen v podobě zelené kočky, o tajemných setkáních císaře Rudolfa II. s filozofem a mystikem a velkou osobností pražské židovské kultury rabínem Löwem a jeho Golemem, a konečně o legendě spojené s vytvořením Staroměstského orloje.

Inscenace rozvíjí principy Laterny magiky, navazuje na její umělecký odkaz a odkaz jejích tvůrců. Její premiérou jsme připomněli 80. narozeniny Jiřího Srnce, jednoho z významných tvůrců nejen Laterny magiky, ale především zakladatele a uměleckého ředitele Černého divadla Jiřího Srnce – ,malého divadla velkých zázraků‘, který se ujal režie.

Premiéra: 3. března 2011
Délka představení: 1 hodina 50 minut, 1 přestávka

 Námět: Jiří Srnec
Scénář: Jiří Srnec
Režie: Jiří Srnec
Kamera: Emil Sirotek, Antonín Daňhel
Hudba: Kryštof Marek
Choreografie: Petr Zuska
Kostýmy: Šárka Polak Hejnová
Masky: Šárka Polak Hejnová
Scéna: Miloslav Heřmánek
Střih: Alois Fišárek
Sound-design: Ivo Špalj, Zbyněk Perla
Pohybová spolupráce: Adéla Srncová
Asistent režie: Josef Kotěšovský
Asistent choreografie: Zuzana Hrzalová, Pavel Knolle