Mikulov bude po patnácté hostit závody v parkuru

26.7.2014 – 27.7.2014, 23:59

Milovníci parkurového jezdectví i profesionální koňští jezdci si mohou už po patnácté vychutnat cyklus jezdeckých závodů v mikulovském jezdeckém areálu Cihelna.

V sobotu 26. a neděli 27. července se zde uskuteční celkem jedenáct soutěží různých obtížností parkurové jízdy.

Dva dny nabyté soutěžením v parkuru představují jediné parkurové závody v Mikulově pořádané v době letních prázdnin. Na mikulovských tratích se v průběhu víkendu projede na desítky profesionálních i začínajících jezdců. Navážou tak na již patnáctiletou tradici parkurového i drezurního soutěžení v tomto jihomoravském městě. „Závodění začne v sobotu ráno dvěma hobby soutěžemi, tedy utkáním začínajících jezdců a koní. Na ně pak navážou profesionální závody různých obtížností a stupňů, od těch nejsnadnějších až po středně těžké,“ zve na překážkové závody pořadatelka Emilie Masařová. Tento populární jezdecký sport, ve kterém se jezdec snaží na koni projet trasu s překážkami v co nejkratším čase a s co nejnižším počtem chyb, sem každoročně přijíždí sledovat stovkynávštěvníků.

Úplně první přehlídka parkurového skákání se datuje už do roku 1865. Tento koňský sport vznikl v Dublinu a za jeho zrodem stál mimo jiné také anglický zákon zavádějící řadu nových překážek v původně volném terénu, kde se bez pravidel pohybovali honci na koních. V sedle v té době seděli převážně muži – příslušníci armády. Koncem 19. století se parkurové skákání začalo vyvíjet a významným milníkem bylo pro tento sport zařazení na Mezinárodní olympijské dny v Londýně.