Čas houslí: Pět století královského nástroje

1.12.2018 – 31.12.2019, 23:59

Ve Šternberku bude k vidění sbírka desítek vzácných houslí. Nenechte si ujít!

Cena vstupenky: dobrovolné Kč

Čas houslí: pět století královského nástroje.

To je název výstavy, která se veřejnosti představí v dubnu a potrvá pak až do konce tohoto roku. Vzácnější exponáty budou k vidění v Expozici času, ostatní nástroje pak návštěvníci budou moci obdivovat v bývalém augustiniánském klášteře. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 24. dubna v 16:30 v Expozici času a následně v 17:30 v bývalém klášteře. Kulturní doprovod zajistí v prvně jmenovaných prostorách The Beef (smyčcový kvartet pod vedením Jiřího Sovy), v klášteře zahraje duo Roman Mžik (housle) a Zdeněk Pěček (klavír).
Výstava ukazuje tvarovou pestrost houslí a je rozdělena podle modelů a způsobu výroby. Zájemci se seznámí s historií jejich vývoje, nejznámějšími houslařskými dílnami a poznají rozdíly mezi mistrovskou a manufakturní prací. Chybět nebudou ani současné trendy.
K zajímavým exponátům patří např. mistrovská dvanáctistrunná mandolína od firmy Ignaz Mettal, housle vyrobené v Schönbachu k výročí vlády rakouského císaře Františka Josefa I., indické housle sarangi nebo housle ruského zajatce z tábora v Podhradě u Chebu (1914–1915).
Zatímco Expozice času nabídne více než 50 koncertních a mistrovských nástrojů (modely vyrobené podle vzorů pocházejících z rodinných dílen Stradivari, Guarneri, Amati apod., jejichž hodnota se pohybuje v řádech deseti tisíců korun), v bývalém klášteře si návštěvníci prohlédnou školní a koncertní nástroje a také expozici houslařské dílny.
Všechny vystavené modely jsou součástí sbírky Karla Zapletala a Muzea Cheb. Na výstavu zvou Město Šternberk, Městská kulturní zařízení, Expozice času a Handkeho občanské sdružení.

Místo: Expozice času, bývalý augustiniánský klášter