Min Tanaka: Šťastný strom - Divadlo Archa

14.6.2014, 20:00 – 22:00

Min Tanaka, legenda světového tance, vystoupí v Arše s inscenací Šťastný strom.

Min Tanaka: Šťastný strom - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Letos uplynulo třicet let od jeho prvního vystoupení v Praze, které v době totality muselo proběhnout v utajení. Za tu dobu ze semínka svobodné imaginace vyrostl mohutný strom.

V letošním roce uplynulo třicet let od prvního vystoupení japonského tanečníka, režiséra a farmáře Mina Tanaky v Praze, které v době totality muselo proběhnout v utajení. Za tu dobu ze semínka svobodné imaginace vyrostl mohutný strom. Slavný tanečník se v rámci oslav 20. sezóny Divadla  Archa vrací do Prahy. Jeho první sólové vystoupení proběhne ve čtvrtek 12. června na Rohanském ostrově. V Arše poté 14. a 15. června Min Tanaka vystoupí v sólové inscenaci Šťastný strom.

Karlínský břeh, tzv. Přístav 186 00, je poslední baštou divoké přírody v centru Prahy. „Je příznačné, že si tanečník, režisér a farmář Min Tanaka, vybral právě toto místo“, říká Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa a Tanakův dlouholetý přítel. „Volně přístupný nový živý park by měl být v budoucnosti věnován kulturním aktivitám pod širým nebem. Stejně jako v případě Divadla Archa, které Min Tanaka v roce 1994 otvíral společně s Johnem Calem, tak půjde o zasvěcení prostoru sloužícího umění.“

V Praze poprvé vystoupil Min Tanaka v roce 1984. Jeho tehdejší tajné vystoupení viděla jen hrstka zasvěcených diváků. Od té doby se stal pro mnohé v České republice živou legendou. Tanaka byl prvním, kdo u nás představil butó, tanec japonské avantgardy, který se zrodil z potřeby znovu najít kořeny japonské kultury a odmítnout západní formální vzory. Pražské publikum mělo unikátní možnost pravidelně sledovat vývoj Tanakovy umělecké tvorby. Pověstná se stala jeho vystoupení v klubu Na Chmelnici, série představení Svěcení jara v Národním divadle v roce 1992, či ve společném vystoupení s Johnem Calem při otevření Divadla Archa v roce 1994. V druhé polovině devadesátých let vytvořil choreografii Grimm Grimm. Min Tanaka rovněž tančil uprostřed proudu řeky Vltavy při slavnostním znovuotevření Divadla Archa po povodni v říjnu 2003. V roce 2005 bylo představení Standing On the Edge (Stát na hraně) Tanakovým příspěvkem k Andersenovské sezóně Archy, kde si vybral téma člověka na okraji společnosti a naposledy v Arše vystoupil v květnu 2012 v sólu Locus Focus a duetu Step into the Shadow.

Min Tanaka, který fascinoval polovinu světa, je legendou sám o sobě. Funguje jako most mezi světy východu a západu, mezi velkoměsty a venkovem, mezi stářím i mládím, mezi nicotou a nejhlubším smyslem existence. Životní filosofií Tanaky je propojení tance a zemědělství.

V současné době spolu s dalšími tanečníky své skupiny Tokason hospodaří na dvou farmách v horách prefektury Jamanaši. Pěstuje zde organicky ošetřovanou zeleninu, rýži, sojové boby a čaj. V létě na jedné z těchto farem pravidelně pořádá mezinárodní festival Dance Hakushu. Každoročně se na jeho horskou farmu sjíždějí desítky mladých umělců z celého světa, aby podstoupili náročný tréninkový cyklus, kterému Tanaka říká Body Weather - Tělesné počasí.

Přední česká publicistka Jana Návratová doplňuje: „Pro české tanečníky a performery měl Min Tanaka veliký význam – řada z nich k němu na farmu jezdila a stále možná jezdí. Komplexní, filozofický systém, který ve svém Body Whether nabízel, totiž dával smysl jak uměleckým intencím, tak životu jako takovému. Prostě ty dvě linie spojil. A spojil je jako úkol, jako výzvu. Předpokládal dřinu, pokoru, dril – tak věčně diskutující evropská intelektuální povaha prošla zkušeností, která jí nastavila naprosto nový úhel pohledu na svět a sama sebe. Ale taky na umění, které nelze chápat jako projekt, leč jako imanentní součást práce a života, jako úrodu rýže.“

Přístav 186 00, Rohanský ostrov, Praha 8
GPS souřadnice: 50°05'45.0"N 14°26'51.0"E

Hromadný sraz pro pěší a cyklisty ve 20.00 před Divadlem Archa, Na Poříčí 26, Praha 1. Začátek představení za soumraku ve 20.45. Vystoupení se koná za každého počasí, vstup zdarma.

Vstupenky na představení Happy Tree za 290,- / studenti a senioři 150,- jsou v předprodeji v pokladně Divadla
Archa a na www.archatheatre.cz
Další informace, fotografie a novinářské akreditace: Pavlína Svatoňová – [email protected], 739 077 956
Tel: +420 221 716 110
www.archatheatre.cz