Karel IV. 2016

14.5.2016 – 31.8.2016, 23:59

Výstavní projekt u příležitosti 650. výročí korunovace Karla IV. arelatským králem (1365–2015) a 700. výročí narození Karla IV. (1316–2016)

Výstava Karel IV. 2016 představí osobnost Karla IV. široké veřejnosti v Domě U Kamenného zvonu, který byl královským sídlem jeho rodičů, české princezny Elišky Přemyslovny a posledního rytíře středověku Jana Lucemburského. Proto je pravděpodobné, že se v tomto gotickém domě v centru Prahy Karel IV. dne 14. května 1316 narodil.

Výstava Karel IV. 2016 se uskuteční od 14. května 2016 do 31. srpna 2016. Klíčová období Karlova života naplní výstavní sály 1. a 2. patra Domu U Kamenného zvonu, kapli i původní sklepení. Celý dům ožije dobou Karla IV., u příležitosti 700. výročí jeho narození.

Výstava Karel IV. 2016 představí jedinečného panovníka evropského rozměru jako člověka, se všemi jeho ctnostmi i neřestmi. Vyzdvihne nečekané souhry náhod či událostí, které mu několikrát dokonce zachránily život.

Důraz bude kladen na originály z regionálních sbírek muzeí, galerií, archivů, knihoven, hradů či zámků v České republice, které zůstaly i po dřívějších projektech věnovaných jeho osobnosti méně známé a jsou jen zřídka vystavovány v těchto souvislostech. Zajímavé listinné dokumenty a rukopisy z domácích i zahraničních archivů či knihoven budou kvalitně reprodukovány nebo představeny ve filmových sekvencích. Původní komponovaná hudba k výstavě vzniká ve spolupráci se skladatelem Janem Jiráskem.

Projektem Karel IV. 2016 bychom rádi ukázali, netradiční a srozumitelnou formou, životní pouť a lidskou tvář římského císaře a českého krále Karla IV. a osudy poslední generace českých Lucemburků, Karlových synů – Václava, Zikmunda a Jana, na počátku 15. století. Hlavním zdrojem pro zpracování obsahu je vlastní životopis Karla IV. „Vita Caroli" a záznamy v dobových kronikách. Hlavním odborným konzultantem je Prof. Jan Royt, ředitel Ústavu dějin umění Univerzity Karlovy.

Od listopadu 2015 se v gotickém sklepení Domu U Kamenného zvonu uskuteční výstava, která bude ohlašovat projekt Karel IV. 2016 v dostatečném předstihu, navíc v roce 650. výročí korunovace Karla IV. arelatským (burgundským) králem. Výstava nazvaná Z Čech až na konec světa – čeští cestovatelé středověku a renesance bude probíhat ve vánočním období roku 2015 a v Tříkrálovém čase roku 2016. Představí významné cestovatele z naší historie, přičemž jedním z nich je sám Karel IV. Jeho putování bude věnován největší prostor ve veřejnosti málo známém gotickém sklepení.

Spolupracující instituce

Hrad Montecarlo, Toskánsko, Itálie
Jihomoravské muzeum ve Znojmě
Město Rožmitál pod Třemšínem
Městské muzeum Polná
Muzeum východních Čech v Hradci Králové
Národní památkový ústav, územní pracoviště Ostrava
Ostravské muzeum
Státní hrad Karlštejn ve správě Národního památkového ústavu
Strahovská knihovna
Vlastivědné muzeum v Olomouci
Zemský archiv v Opavě