Letní filmová škola Uherské Hradiště

25.7.2014 – 2.8.2014, 23:59

Více než dvě stovky pozoruhodných celovečerních i krátkých filmů z celého světa v šesti sálech a dvou letních kinech, desítky koncertů, výstav, divadelních představení, multižánrových produkcí či přednášek a nepočítaně gratulantů. V jejich čele režisér a oscarový scenárista Michel Gondry, jedna z nejoriginálnějších osobností současné kinematografie, následovaný další francouzskou režisérskou legendou Bertrandem Tavernierem...

Letní filmová škola Uherské Hradiště slaví 40 let existence opravdu na úrovni! Aktuálně největší nesoutěžní filmový festival v České republice se letos koná od 25. července do 2. srpna. Každý den (večer i noc) nabídne událostmi nabitý filmový program (tradičně rozdělený do šesti základních sekcí: Fokus, Inventura, Spektrum, Visegrádský horizont, AČFK uvádí, Zvláštní uvedení) a stejně neodolatelné doprovodné akce.

Jubilejní ročník Letní filmové školyUherské Hradiště provází nový, velmi vydařený vizuál, vytvořenýJanem Havlem ze studia Belavenir Prague. „Vizuál je remakem klasiky zasazeným do současnosti. Osvícení filmem. Film, stejně jako literatura nebo výtvarné umění nám dává nahlížet na život z různých úhlů pohledu. Film neslouží pouze k relaxaci, ale může nás i inspirovat, kultivovat, motivovat, doslova zapálit náš zájem, ovlivnit nás na celý život,“ podotkl autor.

A pozor, pouze do 30. června je k mání cenově zvýhodněná akreditace na všech devět festivalových dnů za 1 000 Kč! Akreditace a ubytování je možné zakoupit prostřednictvím akreditačního systému,který je dostupný na stránkách www.lfs.cz

Z Letní filmové školy se stala zralá a zkušená dáma v nejlepších letech a osobně jsem si jistá, že se divákům a návštěvníkům letos předvede v tom nejlepším světle. Náš organizační tým pro vás připravuje opravdu mimořádný filmový i doprovodný program, ze kterého si vybere úplně každý. Chybět nebudou zajímaví hosté, se kterými můžete besedovat, setkávat se v ulicích města a napřímo sdílet své dojmy z jejich filmů. Zkrátka, těšte se a nezapomeňte si rezervovat alespoň pár svých volných dnů pro pobyt v Uherském Hradišti, nebudete litovat.“ Radana Korená, ředitelka LFŠ

Čtyřicáté narozeniny festivalu jsou podobné jako čtyřicáté narozeniny člověka. Je to den jako každý jiný – a přesto výjimečný. A taková bude i letošní Letní filmová škola. "Obyčejná" v tom, že návštěvníky čeká ten nejkvalitnější program, jaký jsme schopni připravit, a výjimečná v tom, že své narozeniny oslaví celou řadou mimořádných akcí. Sami už se na ni těšíme.“ Iva Hejlíčková, programová ředitelka LFŠ

VÝBĚR Z PROGRAMU

Fokus: Španělsko

Španělský program bude věnován národnímu žánru españolada, který spoluvytvářel obraz Španělska spojený s řadou stereotypů (flamenco, býčí zápasy a další lidové zvyklosti, anebo také furiantství, pověry či proslulý iberský machismus). Jde o kulturu velmi různorodou, která má často i uvnitř sebe sama odlišné jazykové, kulturní a historické kořeny, takže ji nelze redukovat na několik stereotypních folklórních obrázků. Právě výběr ostatních programových podsekcí pak směřuje k tomu, aby ukázal tuto rozmanitost španělské produkce a zpochybnil naše vlastní velmi často zkreslené představy, které si o Španělsku vytváříme.

Na tématech současné produkce, na hororech nebo v díle Luise G. Berlangy, který patří mezi mezinárodně nejproslulejší španělské tvůrce, budou moci diváci sledovat, jak Španělé reflektují svou národní příslušnost a co si pod tímto slovním spojením představují.

Podsekce:

* Españolada

* Luis García Berlanga

* Současný španělský film

* Tradice španělského hororu

Visegrádský horizont

Češi v zahraničí: Alexander Hackenschmied

Jméno Alexandera Hackenschmieda je u nás širší veřejnosti prakticky neznámé, přestože svou tvorbou ovlivnil kinematografii v Čechách a po svém odchodu do exilu i ve Spojených státech. Jednoho ze zakladatelů české filmové avantgardy představí LFŠ nejen průřezovou retrospektivou jeho snímků, ale bude mu věnována i rozsáhlá výstava a publikace Alexander Hackenschmied: (Bez)účelná procházka, kterou obnovíme edici Iniciály.

Visegrádská sci-fi

Reálně socialistická i moderní sci-fi visegrádského prostoru – to je řada skvělých autorů (Stanislav Lem, Janusz Zajdel, Karel Čapek, Josef Nesvadba...), řada skvělých filmařů (Karel Zeman, Andrzej Wajda, Bence Fliegauf, Juliusz Machulski...) a umělecký žánr, který socialismu sice nebyl vlastní, ale který režim překvapivě toleroval a který v mnoha ohledech snese světové srovnání.

Talent: Zuzana Piussi

Zuzana Piussi, absolventka bratislavské VŠMU, si vybírá témata pro společnost vyloženě citlivá a někdy až bolavá a nebojí se do nich jít se vší vervou a nekompromisností. Věnuje se nejen problémům slovenské justice (Nemoc třetí moci), slovenských národovců (Křehká identita) a slovenských voleb (Od Fica do Fica), ale i postavení gayů ve společnosti (Andělé pláčí) či stavu slovenské kultury (Bezbožná krajina).

Novinky Visegrádu

Výběr toho nejlepšího, co se urodilo v kinematografii české, slovenské, maďarské a polské. Na tři desítky snímků, jimž vévodí předpremiéry čtyř nových dílů cyklu České století Roberta Sedláčka nebo režijní debut Miroslava Krobota Díra u Hanušovic.

Studentské filmy

Studenti filmových škol budou na letošní LFŠ zastoupeni nejen výběrem nejlepších filmů, ale budou i aktivními účastníky festivalu. V rámci tzv. Summer Film Campu budou totiž přímo na LFŠ natáčet krátké snímky s tematikou jednotlivých programových sekcí LFŠ.

HOSTÉ

Michel Gondry (*1963)

Velké dítě a neodbytný snílek současné světové kinematografie. Gondry patří spolu s blíženci Wesem Andersonem a Charliem Kaufmanem k nejpilnějším vynálezcům bizarních fikčních světů, ukotvených v naší fantazii, v našich snech a v našem podvědomí. Za scénář ke svému průlomovému snímku Věčný svit neposkvrněné mysli získal Michel Gondry Oscara.

LFŠ představí jednoho z nejvýznamnějších současných světových režisérů kompletní retrospektivou obsahující nejen všechny hrané filmy, ale i dokumenty, videoklipy (Björk, Daft Punk, Beck) a reklamy. Součástí programu bude i premiéra nejnovějšího Gondryho snímku, dokumentu s názvem Je vysoký muž šťastný? Animovaná konverzace s Noamem Chomským, který zachycuje unikátní setkání dvou výjimečných mozků – zvídavého režiséra Gondryho a hvězdného intelektuála Noama Chomského.  

Bertrand Tavernier (*1941)

Legendární tvůrce francouzské kinematografie, který je jako režisér činný již pět dekád a který na světových festivalech nasbíral desítky cen (mj. berlínský Zlatý medvěd za snímek Volavka a Cena za režii z Cannes za film Neděle na venkově). Tavernier je autorem francouzských filmových klasik jakými jsou Hodinář od Sv. Pavla, Soudce a vrah či Smrt v přímém přenosu, ale na LFŠ představí také svůj nejnovější film, ironickou politickou komedii Quai d´Orsay.

Tino Hammid (* 1952)

S tvorbou i dramatickými zákruty života Alexandra Hackenschmieda seznámí diváky Letní filmové školy jeho syn, Tino Hammid, který sám působí jako fotograf. Z rodinného archivu na LFŠ doputují Hackenschmiegovy kresby, malby a fotografie.

CENY AKREDITACÍ

Typ akreditace Základní cena Se slevou Při platbě do 30. června

Jednodenní 250 Kč - -

Čtyřdenní 800 Kč 700 Kč -

Devítidenní 1 400 Kč 1 250 Kč 1 000 Kč

Zájemci si mohou zakoupit akreditaci a ubytování prostřednictvím akreditačního sytému,který je dostupný na stránkách www.lfs.cz