Po dvouleté pauze se do Zlína opět vrací multimediální festival MIXER

28.4.2014 – 5.5.2014, 23:59

MIXER 2014 proběhne ve dnech 28. 4. – 3. 5. 2014 a jeho pořadatelé jsou studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří tuto akci organizují v rámci předmětu Komunikační agentura spojující výuku s praxí. Během MIXERu 2014 se představí řada významných českých i zahraničních výtvarníků a návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program v podobě přehlídky extrémních sportů, hudebních produkcí či graffiti jamu.

Cena vstupenky: 50 Kč

Letošní ročník festivalu také spojuje další zlínské akce zaměřené na design a uměleckou činnost, zmínit můžeme například festival Maska, konferenci Design na hranici nebo soutěž Talent designu. Většina programu se uskuteční v Baťově institutu 14/15 a v MAX 32. Nepostradatelnou součástí MIXERu 2014 jsou také výstavy studentů FMK UTB ve Zlíně - Viktorův byt a Niance.

Největším lákadlem festivalu MIXER 2014 je bezpochyby řada přednášek významných českých i zahraničních umělců. Pozvání přijal ředitel společnosti Cream, který bude hovořit o možnostech využití místního areálu Svit, dále pak současní rezidenti Tonlabu, kreativní studio Družina, Vladimír 518 – hip hoper a grafik, který se kromě přednášky zúčastní také večerního RAW (Raw Artist Wrestling) - grafického souboje proti Vladimíru Strejčkovi. V úterý se návštěvníci setkají s ředitelkou Designbloku Janou Zielinski, architektem Adamem Gebrianem, zástupci světa módy z Modest Apparel, Oldřiškou Křížovou. O večerní zábavu na velkolepé Mixer Party se postarají Kreaton DJs společně s Janem Kunzem a jeho projektem Hičhaikum.

Od středy budou v rámci festivalu MIXER 2014 probíhat další akce, které nepochybně zaujmou nejednoho návštěvníka. „MIXER 2014 zastřešuje hned několik akcí zaměřených na design a umění. Stěžejní přednášky Mixeru jsou zakončeny úterní večerní party. Návštěvníci se však mohou těšit na další program, který potrvá až do 3. května,“ uvedla za organizátory Marie Greplová. Ve středu proběhne konference Design na hranici, která přivítá další významné hosty uměleckého světa (Ivan Buchta, Jan Činčera, Rainer Mutsch, Robert Paršo a další). Tento večer potom zakončí promítání vítězných děl 1. ročníku festivalu videomappingu s názvem Maska a doprovodný hudební program v podání několika DJs.  

V průběhu MIXERu 2014 bude také možnost navštívit výstavu Viktorův byt, kde se objeví práce studentů ze všech atelierů FMK UTB ve Zlíně i některých absolventů této fakulty. Vernisáž výstavy proběhne 1. 5. 2014. Druhou výstavou, která bude k nahlédnutí je expozice Niance s vernisáží 2. 5. 2014. První květnové dny se taktéž uskuteční Queens Graffiti jam, při němž writeři (NOMAD, NONECK a další) dají nový kabát podchodu u autobusového nádraží ve Zlíně.

Kompletní program MIXERu 2014 naleznete na oficiálním webu mixer.utb.cz nebo na www.facebook.com/festival.mixer.