Pražské hudební rodiny na Svátcích hudby v Praze

30.4.2014, 19:30 – 21:30

Staré známé pořekadlo praví, co Čech to muzikant, a na Pražany to platí, zdá se, dvojnásob. 22. ročník cyklu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, se totiž slavnostně uzavře ve středu 30. dubna v kostele sv. Šimona a Judy koncertem s výmluvným názvem Pražské hudební rodiny. A těšit se můžete na několik generací Vernerů, Stivínů, Jonášových či nejmladší z rodu Klánských v pestrém hudebním proudu klasických bonbonků i neotřelých překvapení…

Všechno krásné je pomíjivé a stejně tak i hudební setkání s mistrem Hudečkem a jeho hosty, která již neuvěřitelný dvaadvacátý rok obohacují pražskou koncertní nabídku.  Začali jsme loni v říjnu úspěšným koncertem v Rudolfinu, na kterém se také setkala mladá i ostřílená hudebnická generace převážně operních pěvců, a poslední dubnový den bude patřit rodinnému setkání, které však nebude ledasjaké… Věrní příznivci cyklu již z koncertní nabídky znají jména jako je Lukáš Klánský, Jiří Stivín či Slávka Vernerová-Pěchočová, málokdo však ví, že umělecké kvality klanu Klánských, Stivínů či Vernerů jejich jménem zdaleka nekončí. Přijďte si vychutnat dramaturgicky neotřelý hudební rozhovor sourozenců, rodičů a jejich dětí či dalších příbuzných ve skladbách převážně barokních a klasicistních autorů.

Tradice rodinného muzicírování sahá nejen do 19. století, kdy byla oblíbenou kratochvílí v domácích salonech šlechty i měšťanů, ale její předobraz najdeme v hudbě lidové již o mnoho staletí dříve. Je-li navíc amatérské notování povýšeno na profesionální úroveň, má posluchač jedinečnou možnost vychutnat si ryzí zážitek ze sdílení hudební radosti lidmi, jež jsou sami naladěni na stejnou notu. A o tom, že toto kouzlo opravdu funguje, návštěvníky závěrečného koncertu Svátků hudby přesvědčí mimo jiné Verner Collegium. Tradice hudebních kořenů široké rodiny Vernerů sahá až do devatenáctého století. Dědictví talentu minulých generací nese dnes jako nejstarší hudebník rodu Pavel Verner, vynikající hobojista a hudební pedagog. Aktivní rodinné muzicírování logickým během času, kdy se z dětí stali profesionální hudebníci, přerostlo ve špičkovou profesionální práci. Kritiky oceňují zejména kvalitu zvuku, spontánnost výrazu a jednotu stylového pojetí, kultivované lety společné práce a výrazným talentem. Všichni členové souboru zastávají významné posty pražského hudebního života.

Podobné souznění ve vokální rovině předvedou matka s dcerou – Hana a Jana Jonášovy, významné operní pěvkyně, které se představí v líbivých kusech Myslivečka a Rossiniho. O pomyslný „klid od rodiny“ se postará houslista Václav Hudeček, který se spolu s Jiřím Stivínem ujme partu Telemanova dvojkoncertu. I Jiří Stivín však představí svou ratolest – flétnistku Markétu. Závěrem se Klánští nedají zahanbit Vernerovými a vystoupí Klára, Lukáš, Daniel, Adam a Vladimír – synové a dcery proslulého klavírního virtuóza Ivana Klánského. Houslistka, klavírista, basbarytonista, violoncellista a houslista… kusy Mozarta, Ecclese, Gosseca či Chopina zkrátka rozehraje celá rodina.

Zažijte neobyčejné hudebnické setkání, inspirujte své blízké kouzlem rodinného muzicírování a oslavte s námi završení dalšího ročníku cyklu Svátky hudby v Praze. Těšíme se na Vaši návštěvu! Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketportal a Ticketpro. Více informací najdete na www.svatkyhudbyvpraze.cz.

foto: http://www.vernercollegium.cz/fotogalerie.htm  

http://jiri.stivin.cz/foto/index.php?in=1