Dvořákova Praha 2014

22.9.2014

Dvořákova Praha nabídne Zimermana, Repina, Mehtu, Izraelskou filharmonii i téměř zapomenutá díla geniálního skladatele.

Jako kurátor v galerii postupoval vynikající violoncellista Jiří Bárta, který na objednávku nadcházejícího festivalu Dvořákova Praha sestavil umělecky výlučnou Komorní řadu. Jiřímu Bártovi se podařilo získat vynikající muzikanty a tělesa z různých koutů světa. Mezi 10. a 15. zářím se tak na Dvořákově Praze představí houslistka Chloë Hanslip, violista Antoine Tamestito a jedinečný Komorní orchestr Vídeň-Berlín složený z hráčů Berlínských a Vídeňských filharmoniků. V komorním recitálu uslyší návštěvníci také hvězdu hlavního programu festivalu houslistu Vadima Repina. Komorní řada tak vyvrcholí vystoupením s Jiřím Bártou, na kterém zazní věhlasné Čajkovského klavírní trio. Festival vzdává také hold české kvartetní škole, která zanechala a stále zanechává viditelnou stopu u nás i v zahraničí. Vystoupí například Pavel Haas Quartet, Talichovo kvarteto či Bennewitzovo kvarteto. Trojici doplní francouzské Kvarteto Ebène a španělské kvarteto Casals. Důležitá není jen kvalita interpretů, ale rovněž ucelenost a přesvědčivost celé komorní řady, která se na programu festivalu objevuje poprvé. Každý rok bude psán rukopisem jiného umělce.

V komorním prostředí Anežského kláštera nebo Dvořákově síni pražského Rudolfina zazní v excelentní interpretaci hudba několika staletí, od Wolfganga Amadea Mozarta a Franze Schuberta, přes Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka nebo Gustava Mahlera až po Arnolda Schönberga, Alexandra Zemlinského či Ervína Schulhoffa.

Komorní řada Dvořákovy Prahy je vlastně festivalem uvnitř festivalu. Interpretační osobnost a síť mezinárodních kontaktů i dramaturgický cit mě přivedl k rozhodnutí svěřit letošní komorní řadu právě pod kuratelu Jiřího Bárty," popisuje umělecký ředitel Dvořákovy Prahy Marek Vrabec.

Ostatně symbolem kdysi skoro nepředstavitelného spojení je i skvělý Komorní orchestr Vídeň-Berlín, v němž vedle sebe usedli špičkoví hráči dvou věčných rivalů o post nejlepšího orchestru světa: Berlínských a Vídeňských filharmoniků. „Snažil jsem se spojit na pódiu takové domácí i zahraniční osobnosti, které pro diváka a posluchače vytvoří neopakovatelnou atmosféru, z níž bude cítit cosi jako jedinečnost okamžiku, nebo chcete-li tvůrčí kvas bez jakéhokoli náznaku profesionálního stereotypu...," dodává Jiří Bárta.

Dvořákova Praha se v letošním roce koná od 8. do 22. září a nabízí nebývalou koncentraci světových orchestrů a hvězdných sólistů i téměř zapomenutá díla geniálního skladatele. Dále vystoupí například Izraelská filharmonie v čele se Zubinem Mehtou či Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského s Vladimirem Fedosejevem. Významnou událostí bude světová premiéra první opery Antonína Dvořáka Alfred. Kompletní program a informace o prodeji vstupenek je k dispozic
na www.dvorakovapraha.cz.

V jednom z vrcholných koncertů celého festivalu vystoupí 11. září od 20:00 hodin famózní a elitní Komorní orchestr Vídeň-Berlín s houslistou Rainerem Honneckem a violistou Antoine Tamestitem s programem mozartovsko-dvořákovským. Filharmonikové obou měst byli po léta pod uměleckým vlivem stejných dirigentů – zejména Herberta von Karajana a Claudia Abbada, ale i špičkových hostujících umělců. Mají proto mnoho společného, ale zároveň mají ve svém projevu a zvukové kultuře i specifické stránky. Orchestr, u jehož zrodu stál Sir Simon Rattle, spojuje noblesu a dokonalý zvuk rakouské tradice s německou energičností a virtuózní brilancí. Pod vedením vídeňského koncertního mistra Rainera Honecka v Praze nechá rozeznít zvukovou dokonalost Dvořákovy a Mozartovy hudby.

Na úvod cyklu se 10. září v Anežském klášteře setkají s Jiřím Bártou kvarteto Ebène, Bennevitzovo kvarteto a violista Antoine Tamestit. Vedle Dvořákových a Smetanových děl zazní Zjasněná noc Arnolda Schönberga, který přiznával Antonínu Dvořákovi velký inspirační vliv ve svých začátcích a který právě Dvořákův smyčcový kvartet, uvedený na témže koncertě, pozoruhodně anticipuje (předjímá).

Pocta české kvartetní tradici, tak se jmenuje další klíčový večer Komorní řady, ve kterém se 13. září na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina vystřídají hned tři kvarteta: Světoznámé Kvarteto Casals z katalánské Barcelony, které vedle četných úspěchů na koncertních pódiích často provázelo španělského krále na oficiálních zahraničních i domácích cestách. Český Pavel Haas Quartet, v současnosti působící jako rezidenční těleso Kolínské filharmonie. Trojici vévodí legendární Talichovo kvarteto, jež letos slaví 50 let na světových scénách. Přehlídka vrcholného kvartetního umění vyvrcholí provedením Dvořákova Smyčcového sextetu, při kterém Talichovo kvarteto podpoří „Haasovci“.

Komorní řada dává vyniknout i skvělým sólistům a přináší nečekaná setkání. V Anežském klášteře se 11. září od 21:30, tedy v jednom z festivalových Nokturen, violista Antoine Tamestit opět připojí k Jiřímu Bártovi a vynikajícímu francouzskému kvartetu Ebène, aby společně zahráli smyčcové kvintety W. A. Mozarta a Franze Schuberta. 12. září se v Anežském klášteře sejde vynikající britská houslistka Chloë Hanslip s Jiřím Bártou, violistou Vladimírem Bukačem, dalším violoncellistou Jakubem Tylmanem, mladou českou klarinetistkou Ludmilou Peterkovou, renomovaným klavíristou ukrajinskorusko-židovského původu Konstantinem Lifschitzem a Bennewitzovým kvartetem v programu složeném z děl Alexandra Zemlinského, Ervína Schulhoffa, Bohuslava Martinů a Josefa Suka.

15. září v Anežském klášteře vystoupí rakouský barytonista Wolfgang Holzmair, který za doprovodu amerického klavíristy Russella Ryana přednese průřez písňové tvorby v rakousko-německo-českém regionu od počátku 19. století do druhé světové války. Zazní písně Franze Schuberta, Richarda Strausse, Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka a Gustava Mahlera. Stejného večera vyvrcholí Komorní řada v Dvořákově síni Rudolfina v setkání renomovaného houslového virtuóza Vadima Repina, který v patnácti letech debutoval v newyorské Carnegie Hall a jako sedmnáctiletý se stal nejmladším vítězem prestižní mezinárodní Soutěže královny Alžběty v Bruselu, neméně věhlasného klavíristy Konstantina Lifschitze, samotného kurátora Komorní řady Jiřího Bárty u violoncella a klavíristky Terezie Fialové. Zazní skladby Antonína Dvořáka a Petra Iljiče Čajkovského.

Jiří Bárta
„Technicky neomylný, hudebně charizmatický a obdařený citem básníka,“ vystihl hru Jiřího Bárty Daniel Cariaga v Los Angeles Times. Jednoho z nejpozoruhodnějších violoncellistů své generace zavedly koncertní aktivity do celého světa, jako sólistu před špičkové orchestry a k nejvýznamnějším dirigentům. Jiří Bárta se zároveň vášnivě věnuje komorní hudbě. Inicioval založení Mezinárodního hudebního festivalu komorní hudby v Kutné Hoře, kam zve vynikající hráče a vytváří neotřelou dramaturgii. Propaguje soudobou hudbu, mnoho skladeb – často pro něj napsaných – uvedl v české nebo světové premiéře, a autentickou interpretaci staré hudby. Neváhá znovuobjevovat skladby méně známých skladatelů.

Dvořákova Praha 2014 – přehled programových řad

Dvořák Collection I
Kompletní symfonie a koncerty Antonína Dvořáka

- 7/9, neděle Musica Florea, Marek Štryncl
- 8/9, pondělí Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Josef Špaček
- 12/9, pátek Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Niu Niu
- 14/9, neděle Česká filharmonie, Jiří Bělohlávek, Narek Hakhnazaryan
- 16/9, úterý Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, Vladimir Fedosejev, Vadim Repin

Komorní řada
Kurátor Jiří Bárta

- 10/9, středa Kvarteto Ebène, Bennewitzovo kvarteto
- 11/9, čtvrtek Komorní orchestr Vídeň-Berlín
- 11/9, čtvrtek Kvarteto Ebène, Jiří Bárta
- 12/9, pátek Chloë Hanslip, Vladimír Bukač, Jiří Bárta, Jakub Tylman, Konstantin Lifschitz,
- 13/9, sobota Kvarteto Casals, Pavel Haas Quartet, Talichovo kvarteto
- 15/9, pondělí Wolfgang Holzmair, Russell Ryan
- 15/9, pondělí Vadim Repin, Jiří Bárta, Konstantin Lifschitz, Terezie Fialová

Zahraniční orchestry
Světové orchestry na Dvořákově Praze

- 9/9, úterý Polský národní rozhlasový symfonický orchestr, Alexander Liebreich,
- 11/9, čtvrtek Komorní orchestr Vídeň-Berlín
- 14/9, neděle Concerto Köln, Andreas Staier
- 16/9, úterý Velký symfonický orchestr P. I. Čajkovského, Vladimir Fedosejev, Vadim Repin
- 22/9, pondělí Izraelská filharmonie, Zubin Mehta

Premiéra: Alfred
Koncertní provedení první Dvořákovy opery
- 17/9, středa Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Heiko Matthias Förster,

Den D
Debutový den
- 19/9, pátek Jan Lisiecki, Christina & Michelle Naughton

Dvořákova Praha 2014 – doprovodný program

Po stopách Antonína Dvořáka
- 7/9, neděle Musica Florea, Marek Štryncl

Nedělní matiné
- 14/9, neděle Concerto Köln, Andreas Staier

Rodinný den
- 20/9, sobota Igudesman & Joo

Ludmila Peterková, Bennewitzovo kvarteto
Krystian Zimerman
Český filharmonický sbor Brno, Petr Fiala, sólisté
Fenomenální duo hudebních komiků
A cappella
- 21/9, neděle Ars Nova Copenhagen, Paul Hillier