Panelstory - výstava v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře

7.1.2023, 12:00 – 25.3.2023, 16:00

V pátek 6. ledna od 16 hodin se v Dětské galerii Lapidárium v broumovském klášteře uskuteční první vernisáž roku 2023. Pod názvem
Panelstory zde svá díla představí malíř Jakub Tomáš. Kurátorem výstavy je Radek Wohlmuth. Výstava trvá od 7. 1. do 25. 3. 2023 a v jejím průběhu se uskuteční několik výtvarných dílen pro děti.

Výstava Jakuba Tomáše (1982) je zaměřena na prožívání současnosti skrze specifickou bytovou zkušenost posledních desetiletí, kterou představuje sídliště a jeho hlavní komponent panelový dům. Už malířská stavba jeho obrazů má oporu v pevné konstrukci, jako by se do ní tato typizovaná architektura reálně propisovala. Panelák je pro něj symbol, který dodnes utváří nejen ráz české krajiny, ale také kolektivního vědomí. De/formuje stejně tak prostředí, jako stav mysli a jeho prostřednictvím do maleb pronikají témata jako uniformita, ztráta soukromí, prefabrikace, odosobněnost nebo zaměnitelnost. To se odráží také v instalaci, která může trochu připomínat bytové jádro i bludiště.
Dlouhodobým konceptem Dětské galerie Lapidárium je přibližovat současné umění dětem i dospělým. Prezentovat výstavy, výtvarné techniky, média i témata skrze doprovodné programy především dětskému publiku.