Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století

1.12.2022 – 27.8.2023, 23:59

Proměny dětství za posledních 200 let přibližuje výstava Vlastivědného muzea v Olomouci, kterou můžete navštívit v největším výstavním sále sv. Kláry až do srpna příštího roku.

Cena vstupenky: 80,- 40,- 30,- 200,- Kč

Nová výstava návštěvníkům nabízí pohled na to, jak se naše dětství proměňuje, a to se všemi jeho aspekty. Nechybí ani dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky, jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra. Dětem ukazuje, jak se doba změnila a jejich rodiče možná i se špetkou nostalgie vrací do jejich, ještě bezstarostných let.

Výstava je tematicky rozdělená do jednotlivých období, která se životem dítěte bezprostředně souvisí. Návštěvníky provede těhotenstvím, porodem a péčí o malé dítě. Další část se věnuje školským zařízením všech typů. Opatrovnám a jeslím, mateřinkám, základním školám i středním či odborným školám. Návštěvníci se také dozví, od kdy děti začaly mít vlastní pokoj a opomenuta nebude ani dětská móda. V neposlední řadě výstava upozorní i na to, že se změnil způsob trávení volného času. K vidění tak je například i staré dětské kolo z přelomu 19. a 20. století, sáňky, brusle, lyže ze 30. let 20. století nebo například pionýrský kroj.