Archeologie designu v Muzeu umění a designu Benešov

16.11.2022 – 26.2.2023, 23:59

Výstava Archeologie designu čerpá z rozsáhlých sbírek MUD a inovativním způsobem přehodnocuje zavedené způsoby výkladu a hodnocení předmětů denní potřeby. Nezvyklé propojení designu s klasickou archeologií v názvu výstavy přitom poukazuje na inspiraci postupy při rekonstruování příběhů, které skrývají předměty často nepovšimnuté, obyčejné až banální. Výstavou se bude návštěvník pohybovat po ose mezi designem jako živým procesem a designem jako pasivní součástí našeho životního prostředí. Na ní návštěvník zaujme jak perspektivu designéra, kde se bude moci vcítit do jeho specifického tvůrčího myšlení a procesu, tak také pohled uživatele, který si design přisvojuje, přetváří, a nakonec jej odkládá. 

Kurátor výstavy Kryštof Hejný spolu se svými spolupracovníky – architekty výstavy jsou Jindřich Traugott a Adam Trefil, grafický design navrhla Ľubica Segečová – znázornili umělecky výraznou instalací vztah designéra a uživatele, jehož médiem je samotný design, v rámci jeho životní posloupnosti – od návrhu, přes realizaci, užívání, až po vyčerpání funkce a fyzický zánik. 

Aktuální výstava vznikla ve volné návaznosti na předchozí projekt Všednost, kterým MUD poprvé systematicky představilo část své rozsáhlé sbírky designu. Mezi exponáty se nalézají drobné spotřebiče, např. vysavač ETA Jupiter Stanislava Lachmana či vysoušeč vlasů AEG od Petera Behrense, předměty denní potřeby, jakými jsou plastové ošatky
z Plastimatu Liberec Jiřího Hofmana nebo porcelánový šálek NOVITO Jiřího Pelcla, anebo umělecké artefakty designérů Jakuba Berdycha Karpelise a Gabriela Vacha ml., ale také rozměrnější mobiliář, mimo jiné kartonová stolička Jiřího Kočandrleho a autorský krb pro chatový tábor u Nespek architekta Jaroslava Vaculíka. 

V rámci doprovodného programu budou opět v předem ohlášených termínech zařazovány komentované prohlídky doplněné výkladem odborného pracovníka muzea, ale i tematické přednášky se zajímavými hosty. První ze série přednášek s diskusí s názvem Zakletá hmota: Design a materiál se uskuteční v úterý 13. 12. od 17:30

Výstava Archeologie designu se koná pod záštitou i za finanční podpory Ministerstva kultury.