Velikonoční svátky v oživených expozicích Valašského muzea v přírodě

16.4.2022, 9:00 – 18.4.2022, 17:00

Rožnov pod Radhoštěm – Areály Valašského muzea v přírodě ožijí po celý velikonoční víkend od 16. do 18. dubna 2022 ukázkami tradičních velikonočních a jarních zvyků.

Na BÍLOU SOBOTU 16. dubna se od 9.00 uskuteční tradiční velikonoční jarmark s bohatou nabídkou kraslic, tatarů, velikonočních dekorací a keramiky. Po celý den bude pro dobrou pohodu hrát cimbálová muzika Aldamáš a na podiu u rybníčka se od 10.00 s programem představí cimbálová muzika Javořina.

„Na HOD BOŽÍ VELIKONOČNÍ v neděli 17. dubna nabídne Valašské muzeum bohatý kulturní program. Cimbálová muzika Kotár přivítá návštěvníky na pódiu u rybníčka. V Billově domě tetičky připraví jarní polévku a budou barvit kraslice. Koncert pěveckého sboru Catena Musica z Frýdku-Místku si nenechte ujít v 10.30 a 13.00 v kostele sv. Anny. Komponované pásma jarních a velikonočních zvyků představí na palouku Dřevěného městečka v 11.00 soubor Malé Zálesí z Luhačovic. Od 14.00 vystoupí soubor Jagár z Havířova s pořadem „Smrtná neděla, kdes klúče dala?“ Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří se budou chtít podívat, jak se pletou tatary, zdobí kraslice či vyrábějí březové metličky. V Dřevěném městečku vzbudí zájem také košár s ovcemi,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

ČERVENÉ PONDĚLÍ 18. dubna bude od 9.00 ve znamení sváteční šmigrustové pohody s cimbálovou muzikou Radegast z Frenštátu pod Radhoštěm. V 11.00 a ve 13.30 představí jarní zvyky dětský folklorní soubor Vonička z Havířova. Po celý den bude v areálu Dřevěného městečka vyhrávat cimbálová muzika Soláň. „Během programu Velikonoce na Valašsku zpřístupníme a oživíme vybrané objekty v areálu Valašské dědiny a Mlýnské doliny. Otevřeny budou objekty kovárny z Lutoniny, školy z Velkých Karlovic, větrného mlýna, domu z Nového Hrozenkova čp. 10 a chalupy z Velkých Karlovic – Jezerného. Při procházce Valaškou dědinou budou k zastižení kovář, mlynář a pan učitel. V hamru z Ostravice v Mlýnské dolině kovář ukuje návštěvníkům podkovičku pro štěstí,“ doplnil Jindřich Ondruš.

Vstupné Dřevěné městečko: základní – 150 Kč, snížené – 120 Kč, žáci – 70 Kč, rodinné – 300 Kč  Okružní (Dřevěné městečko + Valašská dědina): základní – 200 Kč, snížené – 150 Kč, žáci – 100 Kč, rodinné – 400 Kč Vstupenky si mohou zájemci zakoupit v předprodeji na webových stránkách muzea nebo na pokladnách dle běžné otevírací doby muzea.