Loutky, marionety, javajky ze sbírek Jihočeského muzea a Vzpomínka na Josefa Hanusche

28.1.2022 – 18.9.2022, 23:59

Na začátek nového roku připravilo Jihočeské muzeum výstavu loutek, určenou nejen pro malé návštěvníky, ale i milovníky starých loutek a loutkových divadel. Výstava bude tematicky rozdělena na čtyři části.

V první části se představí loutky kočovných loutkářů, působících na jihu Čech na přelomu 19. a počátkem 20. století. Takové loutky si vyřezávali buď loutkáři sami, nebo jejich výrobu zadávali profesionálním řezbářům ve svém okolí. Protože se jedná o velké marionety, hraní s nimi vyžadovalo nejen zručnost, ale i sílu.

Další část výstavy bude věnovaná loutkám pro rodinná divadla a rodinným divadélkům. Uvidíte zde jak loutky sériově vyráběné, tak i takové, jež vyráběli šikovní tatínci pro své děti. Výstavu doplní i pár divadélek, drobných rekvizit a sériově tištěných dekorací pro rodinná divadla. Ty vycházely na papírových arších k vystřihnutí a nalepení a na jejich výrobě se podíleli významní výtvarní umělci té doby, jako např. Karel Štapfer, Rudolf Livora, Alois Kalvoda, Ladislav Sutnar, Ota Bubeníček, František Kysela, Miroslav Kolář aj.

Část výstavy je věnována vzpomínce na významného budějovického výtvarníka, řezbáře, loutkáře a pedagoga Josefa Hanusche