Tradiční lidová kultura dotykem - Národní muzeum

1.1.2023 – 31.12.2023, 23:59

Expozice Tradiční lidová kultura dotykem přibližuje slabozrakým a nevidomým, zejména dětským, návštěvníkům vybraná témata spojená s životem našich předků na vesnici na přelomu 19. a 20. století.

Venkovské prostředí konce 19. století bylo místem, kde se udržovala a byla detailně zdokumentována tradiční lidová kultura vycházející ze života v minulých staletích. I když se ve 20. století v důsledku velkých proměn společnosti lidové tradice začaly vytrácet, řada projevů a dokladů lidové kultury, zejména v oblasti zvyků a obyčejů, zůstala součástí našeho života.

Expozice představuje výrobky a pracovní nástroje lidových řemeslníků, ukázky tradičních lidových písní a krojů a také příklady luštěnin, obilovin a bylinek, které se využívaly při přípravě pokrmů.

Zájemci také mohou detailně prozkoumat model dřevěného trojdílného čtyřprostorového domu vesnického typu.

S předměty představujícími lidovou kulturu se může seznámit každý návštěvník. V prostoru expozice jsou umístěny masky na oči, se kterými si mohou zájemci projít výstavu hmatem a přiblížit si tak svět nevidomých a slabozrakých návštěvníků.

K expozici jsou připraveny doprovodné programy, prezentace předmětů užívaných ve svátečních časech a komentované programy v návaznosti na tradiční svátky, lidové zvyky a tradice nejen pro nevidomé a slabozraké návštěvníky, ale i pro zájemce z řad škol a zájmových spolků.

Součástí expozice je i doprovodný katalog Tradiční lidová kultura dotykem v Braillově písmu a černotisku.


Hmatová expozice vznikla v rámci projektu Strážci paměti: 200 let muzejnictví v České republice, financovaného Ministerstvem kultury ČR.

Základní 70 Kč
Snížené 40 Kč
Školní 40 Kč/osoba