V Olomouci se uskuteční 6. ročník festivalu Země na talíři. Nabídne film, workshop i diskuzi s mladými farmáři

21.7.2021

Do metropole Hané se po roce vrací festival dokumentárních filmů o spojení člověka s přírodou a plodinami, které jej živí a šlechtí, Země na talíři. Akce, která se uskuteční ve středu 21. července 2021 v Pevnosti poznání Olomouc (Areál Korunní pevnůstky, 17. listopadu 7), upozorňuje na některé palčivé problémy související s produkcí potravin. Šestý ročník festivalu nabídne během jednoho dne film Matky země o peruánských tradičních pěstitelkách quinoi a brambor bojujících s živly a klimatickou změnou, workshop výroby domácí kosmetiky, kvíz o ceny a diskuzi s mladými olomouckými farmáři-rodiči ze Zahrady Vesna. Program přehlídky začíná v 16:00 hodin a vstup je zdarma. Festival pořádají organizace Na mysli, výzkumný program Potraviny pro budoucnost Strategie AV21, Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR a Pevnost poznání Univerzity Palackého.

Přehlídka chce připomenout, že pro mnoho obyvatel planety není dostatek kvalitních potravin samozřejmostí. Je to problém, o kterém je potřeba mluvit, protože populace roste, plocha orné půdy se zmenšuje a lidstvo se musí vypořádat také s klimatickou změnou a jevy, které ji doprovázejí,“ říká jedna z organizátorek Radka Kvasničková z Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Součástí festivalu je projekce peruánského filmu Matky Země. „Snímek zachycuje portréty pěti žen z Andské vysočiny v jejich každodenním boji o zachování tradičního a organického způsobu obdělávání půdy. V souvislosti s neustále rostoucí industrializací zemědělství, používáním chemických pesticidů a klimatickou změnou, jsou to právě ženy, které přebírají roli ochránkyň půdy,“ představuje film Viktorie Tenzerová z organizace Na mysli.

Po filmu bude následovat debata s mladými farmáři Violkou a Márou z olomoucké Zahrady Vesna, kteří v roce 2019 založili zahradu na opuštěném pozemku ve Chválkovicích. Tématem besedy bude ekologické zemědělství, permakultura a odpovědnost vůči budoucím generacím. Mladí manželé přiblíží i svůj plán, kterým je založení sociálního družstva, komunity, kde každý najde bezpečné místo pro práci i pro život.

Na festivalu bude řeč i o tom, jak je možné být v praktickém životě ohleduplnější k životnímu prostředí. V programu je proto zařazen i workshop výroby domácí kosmetiky bez chemie. Účastníci si vyzkouší například výrobu domácího peelingu. Na workshop je nutné rezervovat si místo předem na e-mailu [email protected]. Kromě toho čeká i letos návštěvníky festivalu soutěžní kvíz o ceny.

Organizátoři připomínají, že se festival bude řídit aktuálními epidemiologickými opatřeními. Více informací najdete zde https://www.facebook.com/events/591032685193936.