KOMEDIANTI V ULICÍCH 2021. Festival pouličního divadla v Táboře

6.8.2021 – 8.8.2021, 23:59
Festival pouličního divadla v Táboře se koná ve dnech 6. – 8. 8. 2021 na Žižkově náměstí a v přilehlých ulicích. Jubilejní 10. ročník festivalu nabídne publiku zdarma to nejlepší z domácí tvorby pouličního divadla a nového cirkusu, nebudou chybět ani tradiční koncerty či hravé dílny. Program nabídne přes dvacet vystoupení pro malé i velké diváky.

Letošní ročník festivalu Komedianti v ulicích se organizátoři rozhodli věnovat čistě tuzemské tvorbě. Zejména proto, že pro českou kulturu je v této nelehké době každá podpora velmi cenná. Na Žižkově náměstí vystoupí dva nejvěhlasnější novocirkusové soubory. Cirk La Putyka přiveze představení Kaleidoscope, křiklavou koláž umu a radosti.   A přidá se také známý Holektiv s aviatickou show Letkyně. Losers Cirque Company představí žhavou novinku Konkurz, která za pomoci akrobacie dává nahlédnout do prostředí výběrových řízení. “My se vám ozveme!” Věta, kterou alespoň jednou v životě slyšel každý. Dnes zazní znovu. Skutečně se ozvou ale jen jednomu z uchazečů, kteří se vyzbrojeni vyladěnými “CVčky” právě pouští do boje o… O co? Záleží na tom vůbec? Budoucí vítěz teď musí odložit své pravé já, servítky a sebeúctu a dokázat, že je nejlepší. Nebo to alespoň předstírat lépe než ostatní. Uspět ve hře bez jasných pravidel rozhodně nebude snadné. Kdo přísné porotě předloží nejopojnější koktejl z talentu, přetvářky a ostrých loktů? Akrobatická show pestrá jako vylhaný životopis. O vítězi rozhodnou sami diváci. Účinkují: Karolína Křížková, Sára Stoulilová , Ester Josefína Vandasová, Kirill Yakovlev, Petr Dlugoš, Adam Rameš, Lukáš Borik, Petr Dvořák, Jiří Bělka. Režie, scéna: Petr Horníček.

Žonglérskou oneman show nabídne fenomenální talent Filip Zahradnický. Filip Zahradnický tvoří abstraktní koláž obrazů a scén inspirovaných zbytečností a nezbytností umění. Skrze manipulaci s objekty a žonglování staví energické choreografie s originálními prvky vytvářejícími vizuálně atraktivní celek. Hlavními inspirativními kanály pro toto představení jsou vizuální umění a design obecně. Místo, kde se tyto prvky spojují je galerie. Filip Zahradnický proto vytvořil místo, kde se spojuje abstraktní umění s konkrétními předměty, vytvářející surrealistické situace na pomezí performance a výstavy v galerii.

S komediální klaunérií přijedou například duo Břéťa a Čeněk z Divadla Bolka Polívky nebo další dvojice  Baumann&Henderson, která je odnoží divadla Continuo. Známí Bratři v tricku nabídnou  toaletní pohádku Hra o trůn. A na své si přijdou i nejmenší diváci, pro které zahrají své pohádky například Studio Damúza nebo Toy Machine. Loutková pohádka Český Honza od Divadla LokVar pro děti od tří let začíná na peci a končí královskou svatbou. Povede se Honzovi rozhoupat a vyzrát na čerty, draka a loupežníka? A vybrat si tu správnou nevěstu? No jo, hodně otázek a pomoct můžete i vy. Účinkují: Peter Varga, Martin Veliký. Režie: Michaela Homolová.

O pořádnou dávku rytmů z celého světa se postarají večerní koncerty. Kapela Caribe v pátek nabídne kubánskou hudbu a na pódiu spolu s muzikanty vystoupí i tanečnice, která bude diváky učit latinskoamerické tance. V sobotu v podvečer pak pestrou směs hudebních stylů rozehraje Tripleshot Jam, sestavený poněkud netradičně z profesionálních tanečníků, jedním z nich je například známý tanečník Ondřej Vinklát. Hudební program vyvrcholí sobotním večerním koncertem kapely Gipsy Brothers se kterou vystoupí zpěvák David Kraus. Chybět nebude ani tradiční ohňová show.

Pro ty, kteří se nechtějí jen dívat, ale také se sami aktivně zapojit jsou připraveny dílny nového cirkusu a divadelního líčení. O zábavu mezi jednotlivými vystoupeními se postarají oblíbení animátoři, tedy mimové, klauni, žongléři či chůdaři.

Festival Komedianti v ulicích pořádaný ve městě Tábor vznikl v roce 2011. Svou poetikou je jedním z mála českých festivalů, který prezentuje moderní pouliční divadlo v centru památkové rezervace. Zaměřuje se na trendy reflektující současné pouliční umění v Česku i v zahraničí. Jeho doménou jsou cirkusová umění, klauni, pantomima, loutky, pohybové divadlo, interaktivní představení, dílny pro děti nebo hudba.

Hlavním pořadatelem je město Tábor ve spolupráci s divadelní společností Mime Prague. Uměleckým šéfem a dramaturgem programu je přední český mim Radim Vizváry, držitel ceny Thálie a umělecký šéf Laterny magiky.

VSTUPNÉ ZDARMA!

www.komediantivulicich.cz

www.visittabor.eu