OKNO DO DUŠE VÝTVARNÍKA BORISE JIRKŮ - Šumperk

18.6.2020 – 3.9.2020, 23:59

Vernisáž se bude konat 18.června 2020 v 19 hodin v Eagle Gallery v Šumperku, v Kabinetu grafiky na Nemocniční ulici 8, a to za přislíbené účasti autora.

Boris Jirků (1955) absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Uherském Hradišti a následně Akademii výtvarných umění v Praze u prof. Arnošta Paderlíka, obor monumentální malba v architektuře. Po absolutoriu na Akademii vedl 17 let výuku figurální kresby a malby na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V současné době vyučuje figurální kresbu a malbu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Mimo výuku v Plzni vykonává funkci vedoucího a garanta doktorandského a magisterského programu na Fakultě výtvarných umění Akademie umění v Banské Bystrici.

Díla Borise Jirků jsou inspirativním činitelem našeho vnímání vlastních myšlenek. Je zcela zbytečné analyzovat jaké principy a směry jsou hlavní prostředkem umělcovy grafiky. Nemusíme se otáčet za definicemi abstrakce, expresionismu, surrealismu a hravého dadaismu. Chápat sílu uměleckého projevu je nám dáno osobním vnímáním toho, co máme v myšlenkách. Ne nadarmo Boris Jirků definoval myšlenku „…Obraz je okno do duše…“.

Svou uměleckou tvorbu prezentoval na celé řadě výstav jak v zahraničí, tak i v České republice. Svá díla zahrnující grafiku, kresbu, malbu, sochařství a ilustraci představil v českém prostředí na mnoha samostatných výstavách a kolektivních výstavách. V zahraničí prezentoval své umění ve státech: Jižní Korea, Slovensko, Německo, Belgie, Nizozemí, Maďarsko, Zimbabwe, Dánsko, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, USA, Francie, Kuba, Polsko, Austrálie, Nový Zéland.

V rámci cyklu Osobnosti regionu přijal pozvání k uvedení vernisáže prof. PhDr. Ivo Barteček, CSc., emeritní děkan a vedoucí katedry historie filosofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, mimo jiné také člen správního výboru Československého ústavu zahraničního a člen prezidia Asociace starožitníků, která je členem Mezinárodní konfederace obchodníků s uměleckými díly C.I.N.O.A. Především je to ale milovník a sběratel umění z našeho širšího regionu.

Snažili jsme se také vystavujícímu a všem návštěvníkům udělat radost výběrem hudby a pozvali jsme do Šumperka kapelu YesBlues z Jeseníku v novém složení Marek Kubíček (zpěv, housle), Filip Svoboda (kytara, saxofon), David Svoboda (klávesy, kytara), Milan Jankes (harmonika, zpěv), Jan Uher (baskytara), Michal Ulrych (bicí).

Dílo odborně zhodnotí, rozebere a vám všem představí kurátor galerie PhDr. Mgr. Zdeněk Přikryl.