MIKULOV NAŠE LÁSKA - IC ŠUMPERK

7.7.2020 – 31.8.2020, 23:59

Přibližně desítka neprofesionálních fotografů ze všech koutů republiky se seznámila v průběhu několika let v kurzech Fotomeditace pořádaným sdružením Kruh na Dlouhých Stráních v Koutech nad Desnou v Jeseníkách.

Touha po sdílení zkušeností a po sebezdokonalování tyto fotografy spojila a stali se z nich postupně přátelé, kteří měli potřebu setkávat se častěji než jednou za rok na kurzu. Také chtěli poznat jiné kraje naší vlasti. Jeden z nich, díky svému kamarádovi, majiteli penzionu, zorganizoval jarní víkendové setkání v Mikulově. Krása města, jeho bohatá historie, blízkost Rakouska, ale zejména magická Pálava a nádherná okolní krajina, jejíž historie sahá až k lovcům mamutů všechny hluboce zasáhla. Nestačil jim jeden víkend, měli touhu se vracet a poznat i přírodu, vinařství a historii těchto míst mnohem důkladněji. Několik let se na jaře a na podzim vraceli a společně fotografovali – každý podle svého založení – krásnou architekturu města několika staletí, přívětivé lidi, různé slavnosti, vinné sklípky a samozřejmě Pálavu. Fotografovali v kostelech, v lichtenštejnské hrobce, historických mikulovských domech, na významném a rozlehlém židovském hřbitově, na zámku, navštívili lednický zámek a jeho skleník, o dávné historii se poučili v Pavlově. Pálavu si vyfotografovali i z opačné strany, z rakouského Falkensteinu. Výsledkem byly fotografie krajinářské, zátiší, přírody, architektury – realistické i abstraktní. Každý večer výsledky své práce promítali a pod dohledem lektora, pana Petra Zatloukala z Pedagogické fakulty v Olomouci, fotografie hodnotili. Byli velmi rádi, když se podařilo výběr z výsledků několikaleté práce představit na výstavě v mikulovské galerii Konvent.
Výběr fotografií z této výstavy mají nyní možnost shlédnout také návštěvníci Galerie v Informačním centru v Šumperku, v družebním městě Mikulova. Výstava ukazuje řadu velmi dobrých děl. Navzdory skutečnosti, že vystavující fotografové se své činnosti oddávají ze záliby a nejsou na ní existenčně závislí, mají velmi odlišné profese i zájmy, různý přístup k fotografování, dosahují jejich práce výborné úrovně. Podařila se výstava, která je připomínkou významu amatérské fotografie u nás.