Frenštátské slavnosti - Vystoupí vojenský umělecký soubor Ondráš

21.8.2020, 19:00 – 23:00

Ondrášovské putování - folklorní tanečně - hudební pořad celého souboru vstup zdarma, lanová dráha v Skokanském areálu Jiřího Rašky bude v pátek 21.8.2020 před zahájením koncertu v provozu (hodiny budou upřesněny).

Vojenský umělecký soubor Ondráš je jediným profesionálním souborem svého druhu v České republice. Sídlí v Brně a je zřizován Ministerstvem obrany ČR. Tvoří jej Orchestr lidových nástrojů, taneční skupina a dívčí sbor. Prostřednictvím hudby, zpěvu a tance představuje divákům umělecky stylizovaný folklor domácích regionů Čech, Moravy a Slezska. Příležitostně zpracovává také příbuzné regiony středoevropské a východoevropské (např. Slovensko, Maďarsko, Ukrajinu či Rumunsko). Kromě práce s lidovým materiálem se Ondráš věnuje i přesahům do jiných hudebně-tanečních žánrů a tvoří autorské pořady.

Soubor působí od roku 1954 a od té doby se rozvinul do dnešní podoby téměř stočlenného kolektivu, který se skládá z profesionální základny doplněné početnou složkou externích členů. Programový záběr nabízí široké spektrum pořadů od menších, čistě doprovodných akcí reprezentativního charakteru, přes výchovná taneční představení pro školy, až po rozsáhlejší formy tanečně-divadelních programů.

Během svého působení vystoupil soubor v mnoha zemích světa. V posledních letech uskutečnil například turné po Japonsku (2017), v roce 2018 spolupracoval se státními soubory zemí Visegrádské čtyřky a zúčastnil se světoznámé přehlídky armádních kapel The Royal Edinburgh Military Tattoo ve Velké Británii.
 
V roce 2019 vystoupil VUS Ondráš v Pobaltí; ve spolupráci s českými velvyslanectvími a spojeneckými základnami v Estonsku, Lotyšsku a Litvě představil svůj premiérový folklorní program Krajinou času.

V témže roce oslavil soubor 65. výročí, které vyvrcholilo premiérou pořadu kRok za kRokem.
 
 
Kde: Frenštát p.R. Horečky Amfiteátr
 
ondras