Zlínský zámek představuje obrazy Pavla Janouškovce

3.8.2020, 10:00 – 30.8.2020, 17:00

Velkoformátové abstraktní obrazy plzeňského malíře Pavla Janouškovce jsou od 2. srpna k vidění ve výstavních sálech Hedvika na zámku ve Zlíně. Výstava zahájena bude přístupná až do 30. srpna. Tři desítky obrazů obsáhnou tvorbu autora za posledních 20 let.

Cena vstupenky: 50 Kč

Prozaický název „Obrazy“ si pro svou výstavu vybral plzeňský malíř, grafik a fotograf Pavel Janouškovec. Po sedmileté výstavní pauze představí na třicet převážně rozměrných pláten z let 2000-2020. Jeho tvorbu zde budou reprezentovat velkoplošné diptychy z volného cyklu „Katedrály“ a obrazy z abstraktního cyklu „Krajiny“.

Inspirací je pro Janouškovce vše, co se kolem něj děje. „Může to být letní ráno, stromy ohýbané bouří, číše vína nebo majestátnost katedrály. Své dojmy, pocity a vzpomínky se pak snažím přenést na své obrazy a dál zprostředkovat,“ říká sám autor.

Specifické expresivity dosahuje jako krajinář, a to výraznými liniemi a ostrým ohraničením zobrazených objektů, které často rezonují ve formě zkratky, znaku či obrysu. Nejužívanějším výrazovým médiem autora je pak malba akrylovými či olejovými barvami, nejčastěji na plátno, sololit i karton.

Svou zlínskou autorskou výstavu bere Pavel Janouškovec jako předčasný dárek k nacházejícím šedesátinám. Expozice obrazů je umístěna ve výstavních sálech Hedvika v prvním poschodí zámku a je přístupná od 3. do 30. srpna 2020, vždy od pondělí do pátku od 10 do 17 hodin. Vstupné je v jednotné výši 50 Kč.

Více na zlinskyzamek.cz

O autorovi:
Pavel Janouškovec (*1961) je současný český malíř, grafik, fotograf a designér. Je členem Syndikátu novinářů České republiky a Komory fotografických živností, žije a tvoří v Plzni. Své výtvarné vzdělání získal v letech 1977-1983 v ateliéru akademického malíře Jaroslava Šindeláře a u Jiřího Patery. Od roku 1981 se zúčastňuje různých společných i samostatných výstav, výtvarných soutěží a sympozií.