Botanický ústav - Průhonický park dětem

1.7.2020 – 31.8.2020, 23:59

Botanický ústav AV ČR naděluje k prvnímu prázdninovému dni všem návštěvníkům Průhonického parku dárek – novou trasu „Nejkrásnější park“ ve výletní aplikaci Skryté příběhy. Děti, rodiče i ostatní hraví dospělí mohou od léta objevovat Průhonický park tak, jako nikdy předtím.  A tím zábava v parku během prázdnin rozhodně nekončí!

„Letošní turistická sezona bude jistě poznamenaná koronavirovou krizí a lze očekávat, že rodiny budou trávit více času v tuzemsku. Chceme, aby náš park byl jednou z jejich oblíbených prázdninových zastávek, a proto jsme na letní měsíce připravili několik novinek. Trasa „Nejkrásnější park“ v mobilní aplikaci Skryté příběhy, má 3,5 km a 7 zastavení, na kterých děti pomáhají hraběti zdolávat různé překážky při budování parku. Dozví se tak zábavnou formou informace o vzniku parku, životu hraběte a rostlinách, které zde rostou. Děti také mohou v parku zachraňovat trosečníky v rámci velké letní soutěže ČT Déčko nebo hledat putovní kamínky, které mohou směnit za sladkou odměnu. Doufáme, že se dětem i rodičům budou aktivity líbit a park pro ně zůstane krásnou prázdninovou vzpomínkou,“ říká Jiří Šmída, vedoucí Správy Průhonického parku. 

Geolokační hra „Nejkrásnější park“

Píše se rok 1885 a hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca se žení s komtesou Marií Antonií Nostitz-Rieneckovou a přichází do Průhonic. Od té doby začíná zlatá éra průhonického zámeckého areálu. Hrabě s nadšením upravuje a rozšiřuje zanedbaný park i zámek. Jeho sen, vybudovat přenádherný živý obraz v krajině, se začíná naplňovat a živelnou přírodou pohlcený kus země se postupně stává obdivovaným a vyhledávaným místem odborníků i veřejnosti. Na své cestě, ale musí zdolat nejednu překážku a srny, které mu ničí porost, jsou jen jednou z nich. Naštěstí mu mohou návštěvníci pomoci a společně zvládnou proměnit hraběcí sen ve skutečnost.

Venkovní hra Skryté příběhy je určena pro děti od 6 do 13 let, ale pobaví i dospělé. Stačí si stáhnout mobilní aplikaci na Google Play nebo iTunes, zaregistrovat se do hry, vybrat si trasu „Nejkrásnější park“ a vyrazit. Vstup do parku je zpoplatněn dle ceníku Průhonického parku. Více informací ke hře naleznete na skrytepribehy.cz.

Léto s Déčkem „Zachraň trosečníky“

Nová trasa ovšem není jedinou zábavou, kterou děti v parku o prázdninách naleznou. Průhonický park také vyráží na prázdninovou plavbu s ČT :D. V rámci velké letní soutěže „Zachraň trosečníky“, kterou pořádá Česká televize, mohou návštěvníci nalézt v okolí parku schránku s kódem a pomoci tak kamarádům z Déčka vrátit se zpět domů. Více informací zde (zachrantrosecniky.cz).

Zdroj: Česká televize

Sladká odměna za putovní kamínky

Malované putovní kamínky jsou hitem tohoto léta a oblíbenou zábavou českých výletníků. V Průhonickém parku jich lze nalézt několik. Některé do parku umístili návštěvníci a sledují, kdo je najde a kam až doputují, ale jen 4 pocházejí z dílny parku a jsou označeny #rostlinynasfascinuji. Nesou vždy motiv rostliny typické pro park a nálezce si je může schovat na památku, přenést na další výletní místo nebo je vyměnit v zámecké kavárně za sladkou odměnu – Prima Pribináček zmrzku.

Kromě novinek mohou děti navštívit stávající expozici Botanické příběhy, která je interaktivně seznámí s vybranými botanickými tématy nebo si zahrát hru Hledej listy, která je k dostání na pokladně u hlavního vstupu.

 

 

Více informací naleznete na http://www.pruhonickypark.cz/.