Nepomucká muzea pod Zelenou Horou

22.6.2020 – 31.8.2020, 23:59

Malebné městečko Nepomuk, kde se narodil sv. Jan Nepomucký, leží nedaleko Plzně. Ve městě se nachází 4 muzea. Svatojánské muzeum s unikátní bronzovou plastikou pravé tváře Jana Nepomuckého sídlí v historické budově arciděkanství. Kostel sv. Jana Nepomuckého a Městské muzeum a galerii Nepomuk najdete na náměstí A. Němejce.

V muzeu si můžete prohlédnout trosky amerického bombardéru B-24 Liberator z 2. světové války, expozici věnovanou zámku Zelená Hora a Černým baronům, historické interiéry, sbírku loutek i model zaniklého cisterciáckého kláštera Pomuk. O letních prázdninách přibude v prostorách galerie interaktivní výstava MIKRO X MAKRO… aneb na velikosti (ne)záleží zapůjčená z muzea Pod čepicí. Galerie sousedí s infocentrem, které se připojilo k prázdninové výzvě Léto s Déčkem.
Další nepomuckou zajímavostí je replika opony divadla J. K. Tyla od Augustina Němejce, která tvoří součástí expozice v jeho rodném domě.

Bohatou sbírku historických motocyklů a automobilů, výstavu modelů válečných letadel, dobové interiéry a galerii mají v Muzeu veteránů na Zelenohorské poště, kde přes léto funguje stylová kavárna.

V letošním roce vrací zámek Zelená Hora s Terazkym do doby Černých baronů (cernibaroni.cz). Filmovou expozici si můžete užít od 13. 6. do 30. 8. vždy od pátku do neděle.

V létě žije Nepomuk kulturou. Každý pátek se na Malé letní scéně (mls.nepomuk.cz) koná koncert, nebo divadelní představení. Na náměstí se jednou měsíčně pořádá farmářský trh s živou hudbou a pohádkou (trhy.nepomuk.cz).