Burza #4 znovu oživí Pražskou tržnici

12.5.2020 – 11.10.2020, 23:59

Projekt Burza #4 už druhou sezónou oživí opuštěnou zahrádku u bývalé jateční burzy v Pražské tržnici. 12. května se otevře zahrádka veřejnosti a v plánovaném denním provozu naplní Pražskou tržnici bohatým kulturním programem pro návštěvníky všech věkových skupin. Zakladatelé projektu plánují pod záštitou pražské radní pro kulturu Hanky Třeštíkové několikrát týdně pořádat hudební eventy, divadla, přednášky, workshopy, ale také program pro děti nebo food pop upy.

Po loňském úspěchu, kdy se na leta opuštěné zahrádce odehrálo přes padesát kulturních eventů a v unikátním prostoru vznikla kavárna s denním provozem, se za podpory Magistrátu hlavního města Prahy podařilo zajistit otevření Burzy #4 i po dobu letní sezóny 2020. Před plánovanou rekonstrukcí bývalé jateční burzy tak mohou návštěvníci Pražské tržnice navštívit komunitní prostor na půdorysu leta opuštěné zahradní restaurace, která byla ikonou bývalých jatek od svého otevření koncem 19. století. 

“Přes 15 let byla malebná zahrádka opuštěná a prakticky si jí nikdo nevšímal. Díky změně ve vedení tržnice v minulém roce se nám podařilo v rekordním čase zahrádku vyklidit a vybudovat v ní komunitní prostor s kavárnou. Letos plánujeme díky delšímu času na přípravy program významně rozšířit. Zároveň jsme měli čas zapracovat i na nové podobě Burzy #4. Návštěvníci se mohou těšit na spoustu novinek,” říká jeden ze zakladatelů projektu Burza #4 Omri Goz. “I přes neplánovaný přesun data otevření zahrádky kvůli pandemii koronaviru nás čeká krásných 5 měsíců. Než otevřeme 12. května, můžou kolemjdoucí sledovat naše přípravy a občerstvit se u našeho okénka přes plot,” zve návštěvníky další ze společníků Šimon Kotmel.

Oproti loňskému roku se návštěvníci mohou těšit například na unikátní projekt Toilet gallery na veřejných toaletách v Pražské tržnici, který Burza #4 realizuje ve spolupráci se skupinou 3kurátorky, které se ujmou i krátkodobých výstav přímo v zahrádce. Ve spolupráci s umělcem a kurátorem Filipem Kazdou pak osadí uměním i opuštěná křídla bývalé burzy. Pro rodiče s dětmi jsou v plánu kromě znovuotevření pískoviště i výtvarné nebo sportovní workshopy. Veškeré podrobnosti k programu a provozu mohou návštěvníci nalézt na facebookových stránkách Burza #4 nebo instagramovém účtu @burza4zahradka.