Z TEPLA DOMOVA KE HVĚZDÁM

2.4.2020 – 30.4.2020, 23:59

Už nevíte, jak doma zabavit děti a občas i sebe? Hvězdárny a planetárium hlavního města Prahy jsou sice kvůli aktuální situaci zavřené, ale pro své fanoušky i zájemce o vesmírnou tematiku připravily online program plný vědy i zábavy, pro děti i dospělé. Vydejte se z tepla domova ke hvězdám s Planetum. 

Pohled na noční oblohu lidi odjakživa fascinuje. Pro jedny byla inspirací a zdrojem pro řadu mýtů o nejrůznějších božstvech, rolníkům dříve sloužila jako ukazatel vhodného času pro setbu rostlin. Číst v noční obloze se zdá možná těžší, než to ve skutečnosti je. Zahleďte se ke hvězdám, online program platformy Planetum vás nasměruje, kam upnout svou pozornost a co hledat.

Astronomie byla součástí už starodávných kultur a čím více se naše společnost vyvíjela, tím více šly kupředu také technologie pro zkoumání tajů vesmíru. Dnes jsou naše možnosti ohromné. Dokážeme pořídit fotografie ze vzdálených planet a vesmírných těles, vysíláme do vesmíru družice i čím dál více astronautů, satelity nám z vesmíru pomáhají s řešením našich problémů, jako je třeba odlesňování Země, díra v ozonové vrstvě, globální oteplování, míra a množství zásob čisté vody na Zemi a mnohé další. Díky moderním technologiím se dnes o vesmíru můžeme učit i z domova. Na aktuální dění totiž zareagovala i platforma Planetum, která vesmírnou zábavu i vzdělání nyní přináší online do vašich domovů. Vydat se ke hvězdám tak nebylo nikdy snazší, své si v ní najdou děti i dospělí. 

Hned tři planety na ranní březnové obloze

A co je nyní na obloze k vidění? Večer je jasně viditelná Venuše, na ranní obloze jsou k vidění hned tři planety vizuálně blízko, reálně velmi daleko, od sebe. Konkrétně Jupiter, Mars a Saturn. Dění na obloze se mění, pokud chcete být stále v obraze, sledujte sekci „Obloha“ na webu www.planetum.cz, kde najdete i digitální hvězdárenskou ročenku, která je nyní zdarma. V té naleznete veškeré informace a přesná data o dění na obloze. Méně zkušení možná spíše ocení Kalendář úkazů s podrobnými informacemi o aktuálních astronomických jevech nebo pořad Chvilky s noční oblohou, které ukazují konkrétní jevy na obloze. 

Zábavně vzdělávací program pro děti

Být stále doma není nic pro děti ani dospělé. Kde hledat smysluplnou výplň času? Třeba právě na www.planetum.cz v sekci Vesmírná zábava a vzdělání. Tady jsou pro děti, ale nejen pro ně, připraveny zábavné pokusy, přednášky i pracovní listy, které vyzkouší jejich znalosti nejen o vesmíru. Vydejte se na cestu ke hvězdám a za taji vesmíru, Planetum bude vaší kosmickou lodí. 

Hvězdárny a planetárium hlavního města Praha myslí na milovníky vesmíru, kteří se nyní nemohou sami vypravit za zážitky, zábavou i vědou. Proto připravily zmíněné online programy, které budou průběžně doplňovat o další obsah. Aktuality se budou postupně objevovat nejen na webu, ale i na sociálních sítích a Youtube kanálu.