Aukční síň Sotheby's draží dílo Patrika Hábla

31.3.2020 – 8.4.2020, 23:59

Londýnská aukční síň Sotheby's zařazuje po loňském úspěchu do aukcí světového výběru současného umění - Contemporary art London, opět díla českého malíře Patrika Hábla.

První aukce bude zahájena 31. března a bude končit 8. dubna, následující se uskuteční v srpnu. Na březnové aukci bude dražen Háblův obraz s názvem Blue Landscapes, který je považován za Háblovo iniciační dílo. Byl vystaven na samostatných výstavách v Miláně, Mnichově nebo Japonsku a také v Národní galerii Praha v Paláci Kinských či na veletrhu Art Basel. V aktuální aukci je Háblův obraz dražen ve společnosti umělců jako jsou Keith Haring, David Hockney, Richard Prince, Gerhard Richter nebo Kaws. V prosinci loňského roku byl v Sotheby's úspěšně vydražen Háblův diptych s názvem Black Composition I+II v aukci s názvem 20th Century Different Perspective. Patrik Hábl se tak stane prvním žijícím českým malířem, jehož díla se opakovaně objeví ve světovém výběru současného umění v nejprestižnější aukční síni Sotheby's. 

Patrik Hábl je žádaným autorem, který je zastoupen jak ve státních galeriích, tak soukromých sbírkách doma i v zahraničí. Patří mezi nejviditelnější představitele české neštětcové malby své generace. Svými projekty budí posledních 5 let opakovaně pozornost nejen v Česku, ale i v zahraničí, například v Německu nebo Japonsku. Je držitelem Waldesovy ceny, Europol Art Award a Ceny grafika roku 2020. Je také zastoupen v J&T art indexu, který pomáhá sběratelům orientovat se kam a jak investovat do umění. 

V současné době až pomine situace kolem nákazy koronavirem, můžeme očekávat tři samostatné Háblovy výstavy. Jedna z nich bude výtvarná intervence Háblových obrazů do Diecézního muzea v Litoměřicích, kde se pokusí rozehrát přímý dialog s Lucasem Cranachem, nebo zapojení do tematické výstavy Máchovskou krajinou v Severočeské galerii výtvarného umění. Druhou samostatnou výstavou s názvem „Synchronizace barvy“ v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně představí instalaci přímo na míru v rozměru 21 m. Třetím anejstarším Háblovým vstupem s názvem „Staří mistři“ v Arthouse Hejtmánek nechá autor nahlédnout diváka do tradiční malby kopií Starých mistrů, které začal vytvářet ještě v ateliéru Pavla Nešlehy a následně je dekonstruuje. Z mezinárodních výstav ještě probíhá v Mnichovské Galerii Kalt výstava s názvem Bilderkland, nebo na Slovensku v GUS výstava Sacrelacrum. 

Háblovy prostorové instalace se nedávno staly součástí Paláce Drn a Paláce Špork (2017-18), postavené oceňovaným architektem Stanislavem Fialou. Jeho další umělecké vstupy do architektury lze nalézt v realizacích Park Palmovka (Aulík Fišer architekti, 2018), kde vytvořilmonumentální obraz připomínající vodopád, nebo nově ve Vinařství Lahofer ve Znojmě (Chybík+Kryštof Architekti, 2019), kde malby s názvem Vrstvy pokrývají celé klenby.  

Setkání s jeho realizacemi v architektuře nebo galerii je vždy silným zážitkem.

To potvrzuje také Háblova poslední výstava v Galerii Villa Pellé v Praze a její nadšené ohlasy. 

Novinář a kritik umění Petr Volf o ní napsal: „Intenzita, s jakou vstoupil do pražské Pelléovy vily malíř Patrik Hábl, je výjimečná, opravdu velmi málo vídaná. Jeho výstava je komplexní, přesně vyladěná a postupně graduje. Jako by do ní nainstaloval záhadné čerpadlo energie, které mrazivý den rozpustí v přílivu světla. Můžeme se obdivovat malířskému umění, kdy autor nepoužívá štětec, ale nanáší barvy pomocí válců nebo tyčí na plátno či na dlouhé pásy papíru, jako to dělají malíři třeba v Číně nebo Japonsku“. 

Patrik Hábl má za sebou více než 70 samostatných výstav po celém světě, včetně výstav v Miláně, Kjótu, Grazu, nebo v Mnichově. Jeho práce byla také zařazena do čtvrtého a šestého Pekingského mezinárodního uměleckého bienále a vystupoval na skupinových výstavách v Paříži, New Yorku, Istanbulu a Zürichu. V současné době žije v Praze a pedagogicky působí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové (Umprum).