Charitativní sbírka a festival Venušiny dny 2020

1.4.2020 – 5.4.2020, 23:59

Charitativní sbírka pro ženy bez domova a ženský festival! Venušiny dny 2020, 1.-5. dubna
Festival umění o ženách –  od žen i mužů – pro publikum všech pohlaví.
Divadlo, tanec, Kokoti! ve Venuši ve Švehlovce!
Projekt se uskutečňuje díky podpoře MK ČR a HMP.

První dubnové dny ve znamení ženského umění!

Venuše ve Švehlovce, žižkovská platforma pro současné alternativní divadelní umění, pořádá letos pátý ročník festivalu Venušiny dny. Od středy 1. do neděle 5. dubna otevře své nitro tvorbě o nejpočetnější demografické skupině – od ženských i mužských autorů – a to pro publikum všech pohlaví! 

Fatální feminní festival nabídne premiéry, zahraniční hosty, tanec a nebo rozpustilé i vážné talk-show a kromě uměleckých zážitků také již tradiční možnost přispět do sbírky hygienických potřeb pro ženy v tíživé sociální situaci.

Pugéty nechte doma, nastražte všechny smysly a vystavte se odlehčeným, syrovým, objevným i zábavným ženským zkušenostem. V prostorách art-deco sálu Venuše ve Švehlovce totiž můžete v prvním dubnovém týdnu potkat stín Zdeny Werichové, propadnout třpytu královen DRAG, naslouchat polyfonii hlasů neslyšitelných žen z polských věznic nebo tajit dech tváří v tvář smrti a bezútěšnému loučení s dětmi. Festival i charitativní sbírku uzavře důvtipná talk-show kreativního týmu Branky, body, kokoti.

Vyjít ze stínu

„Venušiny dny se snaží objevit a aktualizovat, čím ženské téma nebo ženské umění vůbec může být. Začít od nuly a nabídnout tvůrcům prostor k vyjádření, kde se nemusí omezovat zajetými představami“ přibližuje festivalovou koncepci dramaturgyně Barbora Šupová. „Vybrali jsme umělce a projekty, kteří vychází hlavně ze sebepozorování. Ženská perspektiva je v některých případech doslova odžitá, podařilo se nám sestavit překvapivý program s velkou dávkou autenticity,“ uzavírá Šupová.

Jaký je život určovaný slavným partnerem přiblíží v prvním festivalovém večeru autorské monodrama inspirované životem Zdeny Werichové – „WER ICH“ – sebeobětování, sebedefinování, sebepoznání, sebedestrukce. Absolventky JAMU, Denisa Cupáková a Alexandra Bolfová, nabídnou feministický hejtspíč o tom, jaká Zdena byla a jaká možná měla být… „Ono je to vlastně úplně jedno, jestli nějakou rakovinu má, nebo ne. A jak se mám, já? No že se ptáte!“ 


Být vidět, být slyšet, pohybovat se…

V Praze se vždy s úspěchem pěstovala kabaretní tradice, která k sobě přitahovala výrazné osobnosti. Byla to místa setkávání umělců a platforma pro vzájemnou inspiraci napříč žánry. Na tuto tradici naváže druhá festivalová noc a „PINKBUS“ - celovečerní představení ve stylu varieté a burlesky nabídne nejvýraznější queer umělce/umělkyně pražské scény, bohyně a bohy dnešní doby. Kromě Martina Talagy, držitele Objevu roku a autora Inscenace roku na České taneční platformě se můžete těšit na Katarziu, Siminellu Legionellu či CUPCAKE.

Třetí dubnový večer navštivte utopický stát fungující v alternativní realitě, místo snů, ve kterém je zákon stanoven ženami. Polyfonie neslyšitelných hlasů zazní v hlase jediné herečky, reprezentující sociální svědomí. Scénář inscenace „Womanstate. Chorus forOneActress“, vznikal na základě rozhovorů s ženami v polských věznicích a azylových domech.
Womenstate – ožívá na pódiu, kde královna-matka, přebírá odpovědnost za všechny nevyslovené příběhy, předkládá je společnosti a dává jim smysl. Stává se komentátorem života a zpívá píseň  
o kolektivní touze po lepším světě. Je učitelkou řeči pro ty, kteří neumí mluvit, pro ty, kteří nemají místo ve společnosti, pro všechny vyloučené ženy.

Dále je na programu sólová inscenace „Odloučení“ choreografky Markéty Vacovské, která zpracovává tíživé téma ztráty dítěte.  S tímto se pojí mnoho bolesti, stresu, emočních propadů, fyzické i psychické proměny. Deprese, úzkosti.. a na druhé straně pak vyvstávají nové prožitky sebeuvědomění, smíření, přijetí. Úmrtí dítěte je stále vnímáno jako velké tabu. Ústavní péče o umírající může pozůstalé snadno zanechat v pocitech vykořenění a osamění. Pohled okolí na pozůstalou ženu-matku je plný nervozity a nepříjemných pocitů, před kterými se raději zavírají dveře. 

Po představení následuje diskuze s MUDr. Mahulenou Exnerovou – primářkou dětského oddělení hořovické nemocnice, která je zároveň i předsedkyní Pracovní skupiny pro dětskou paliativní péči při ČSPM JEP, externí pediatr mobilního hospice Cesta domů, vyučuje mediky i lékaře v oboru dětská paliativní péče a v certifikovaných kurzech ICPCN vyučuje dětskou paliativní péči. Diskusi i inscenaci je možné navštívit 4. dubna.

Festival "vobkreslí" a uzavře populární satirická relace „Branky, body, kokoti“. V rámci komponovaného večera s nejlepšími díly, nejvtipnějšími momenty z natáčení i nejtvrdšími stěry prasáků dojde i na odlehčenou diskuzi s hlavní hvězdou pořadu Terezou Dočkalovou 
a dalšími tvůrci. Chybět nebudou ani vzletné filozofické myšlenky a na závěr budou diváci svědky živého natáčení nového dílu! 

Moderuje Bohdan Bláhovec, účinkují moderátorka Tereza Dočkalová, režisér Petr Cífka a tým ostrých scenáristek Branky, body, kokoti, pod jejichž dohledem se pro vás šovinismus stane navěky sprostým slovem.

Festival pomáhá ženám bez domova, můžete i vy

Od prvního ročníku, kdy byl vstup mužům – tak trochu rituálně – zcela zakázán, se sice publikum neustále rozšiřuje a stejně tak i veřejná debata o rovnosti pohlaví, nicméně smysl festivalu se zdá o to naléhavější. Stačí se podívat, jaké reakce na sociálních sítích vyvolalo nedávné předběžné opatření skotského parlamentu o poskytování hygienických menstruačních potřeb ženám bez rozdílu. Pokud chcete předběhnout dobu a udělat dobrý skutek, můžete se zúčastnit charitativní sbírky hygienických potřeb pro neziskovou organizaci Jako doma, která se zaměřuje na ženy v sociální tísni.

Již od 8. března přijímáme ve Venuši menstruační vložky, tampóny a další potřeby, spodní prádlo, také zubní pasty, šampóny, sprchové gely, deodoranty, krémy, které Jako doma distribuuje potřebným... krabice pro materiální sbírku a pokladnička pro finanční dary budou umístěny ve foyer Venuše. Kompletní informace naleznete na našem facebooku.

Venušiny dny 2020, 1.-5. dubna

1. 4. WER ICH (Bolfová, Cupáková, Brno)
2. 4. PINKBUS (Talaga), PREMIÉRA
3. 4. Womanstate. Chorus forOneActress (WomanstateCollective, Vratislav, Polsko) poprvé v Praze
4. 4. Odloučení (Vacovská), PREMIÉRA
Diskuze s MUDr. Mahulenou Exnerovou
5. 4. Branky, body, kokoti Live!

Začátky vždy ve 20:00