Komický balet Coppélia, který patří k nejoblíbenějším titulům klasického repertoáru, je inspirován povídkou německého spisovatele E. T. A. Hoffmanna, jenž je dnes považován za jednoho z předchůdců literárních žánrů hororu a fantasy. 

Coppélia - Divadlo Jiřího Myrona
  • Adresa:
    Československých legií 148/14
    Ostrava 701 04
Choreografie a světelný design Giorgio Madia
Hudební nastudování Adam Sedlický
Libreto Giorgio Madia podle Charlese Nuittera a Arthura Saint-Léona
 
„V mé verzi bude Coppélius mladý. Nedělám z něj temnou postavu. Je pro svůj výzkum velice vážně zapálený a publikum může trpět společně s ním, když děvčata zničí dotekem poklady jeho laboratoře. On reprezentuje šílený prvek lidské osobnosti, který je poháněný romantickou či sexuální utkvělou představou nebo možná nedostatkem přirozeného pocitu lásky. Prostě jen hledá společníka.“
Giorgio Madia, choreograf inscenace
 
Hrdina příběhu, Coppélius, zlomyslný konstruktér mechanických hraček, zasáhne do života zamilované dvojice Franze a Svanildy svou oživlou loutkou, svůdnou mechanickou panenkou Coppélií. 
 
Italský choreograf Giorgio Madia výrazným způsobem proměnil charakter hlavní postavy. V jeho verzi z něj nedělá jednoznačně temnou postavu, publikum s ním v podstatě soucítí.
 
Madia spojuje neoklasickou baletní techniku s propracovanou vizuální stránkou inscenace a jeho světelný design spolu s nápaditou scénou italského scénografa a kostýmního výtvarníka Domenica Franchiho posunují inscenaci směrem k výrazně vizuálnímu scénickému umění a slibují okouzlující a mimořádnou podívanou.
 
Premiéra 19. března 2020 v Divadle Jiřího Myrona
 
Realizační tým
Hudba: Léo Delibes
Choreografie: Giorgio Madia
Hudební nastudování: Adam Sedlický
Dirigent: Adam Sedlický
Asistent choreografie: Duilio IngraffiaAdriana Mortelliti
Scéna a kostýmy: Domenico Franchi
Asistent výtvarníka kostýmů: Filippo Guggia
Světelný design: Giorgio MadiaLukasz Różewicz
Světelná realizace: Katarína Ďuricová