Smrtná neděle ve skanzenu v Kouřimi

29.3.2020, 10:00 – 16:00

V neděli 29. března 2020 od 10.00 do 16.00, proběhne v Muzeum lidových staveb v Kouřimi národopisný pořad Smrtná neděle. Inscenaci jednoho z nejstarších zvyků vůbec – vynášení smrtky, doprovodí bohatý program vhodný pro všechny generace.

Cena vstupenky: 80/120/320 Kč

V 11:00, 13:00 a 15:00 hodin bude inscenován starobylý obyčej vynášení smrtky, na který vždy naváže přinášení nového léta v podání Ladova národopisného souboru z Hrusic a dětí ze Základní umělecké školy v Kouřimi. 

“Buďte páni veselí na tu Smrtnou neděli…” je název besedy s historičkou a etnoložkou doc. PhDr. Lydií Petráňovou, CSc. na téma zvyku starého tisíce let.

Úžasný svět nepostradatelných tvorů, kteří jsou symbolem pracovitosti, návštěvníkům přiblíží celodenní program s názvem "Včely vítají jaro".

Tématu jarní očisty se bude věnovat bylinkářka Jana Hunalová v rámci dílny míchání bylinkových čajů. 

Zručnost dětí i dospělých prověří řemeslná dílna na výrobu píšťalek a dřevěných hraček s Otakarem Fraňkem. Pro hravé jsou připraveny tradiční hry: tlučení špačka, čára, hra na Kokeše, kuličky, a mnoho dalších. 

Po celý den si budou návštěvníci moci v historických staveních vyslechnout výklad k výstavě Velikonoční čas v Muzeu lidových staveb. Dozví se o lidových obyčejích v době půstu a Velikonoc a ochutnají postní pokrm - pučálku. Výstava probíhá od 28. 3. - 19. 4.