Belfiato Quintet

17.2.2020, 19:00 – 20:30

A. Rejcha, L. Janáček,
P. Haas, T. Blumer

Dalším hostem řady komorních koncertů v Ostravě bude 17. února v Domě kultury města Ostravy. Dechový soubor Belfiato Quintet neboli „Pěkný dech“. Soubor vznikl v roce 2005 a tvoří ho spolužáci a nyní již absolventi hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze. Perfektní zvládnutí nástrojů, tvořivost, čirá radost ze hry, to jsou atributy, kterými si tato pětice přátel získává publikum doma i v zahraničí. 

Dnes jsou již členové kvintetu hráči předních orchestrů (Česká filharmonie, Orchestr Národního divadla, PKF – Prague Philharmonia) a na svých individuálních kontech mají také ocenění z mezinárodních interpretačních soutěžích, např. ze soutěže ARD v Mnichově, Pražského jara a Concertina Praga.

Společně jsou pak je držiteli 1. ceny ze soutěže Antonína Rejchy na festivalu v rakouském Semmeringu a roce 2011 získali na Mezinárodní soutěži dechových kvintet Henriho Tomasiho v Marseille (Francie) 3. cenu společně s cenou za nejlepší provedení Tomasiho skladby.

Vystupují pravidelně v Čechách i v zahraničí a preferují český program. Také v Ostravě se představí s programem, v němž převažují čeští autoři A. Rejcha, L.Janáček a P. Haas) doplnění německým skladatelem T. Blumerem.