Stálá expozice baronky Ulriky von Levetzow s granátovou sadou šperků v Oblastním muzeu a galerii v Mostě

15.11.2019 – 31.12.2020, 23:59

Ulrika, Goetheho múza a nejvzácnější čistě české šperky na světě v Oblastním muzeu a galerii v Mostě.

Zveme vás na prohlídku stálé expozice baronky Ulriky von Levetzow s granátovou sadou šperků do Oblastního muzea a galerii v Mostě, p. o., ul. Čsl. armády 1360/35.

  • Baronka Ulrika světově proslula jako poslední láska a múza Johanna Wolfganga Goetha. Příběh nenaplněné a neopětované lásky stárnoucího básníka patří mezi největší milostné příběhy evropské historie. Ulrika von Levetzow byla fascinující osobností, představující doslova to nejlepší z celého 19. století. Spolu s nevlastním otcem Františkem Josefem z Klebelsbergu patřila mezi první podporovatele a členy společnosti Vlasteneckého, později Národního muzea. Byla známá svým sociálním cítěním a byla velkorysou mecenáškou řady sociálních projektů. Expozice nahrazuje předchozí instalaci, proti níž je obohacena o moderní a multimediální výstavní prvky a jazykové mutace. Vystavené exponáty pocházejí z rozsáhlé pozůstalosti Ulriky von Levetzow, která je součástí sbírek mosteckého muzea již od roku 1900.
  • Granátová souprava šperků, která je jedním z nejvzácnějších šperkařských děl v České republice, je umístěna v pomyslném středu expozice. Podle prokázaných gemologických expertíz se jedná o největší světově známý soubor českých granátů na světě, jehož součástí je i největší broušený český granát v České republice. Šperk patří mezi 10 nejcennějších klenotnických prací v naší zemi.

Nová expozice vznikla za významné podpory Ministerstva kultury České republiky a Ústeckého kraje. Hlavním odborným partnerem nové expozice je Národní muzeum Praha.

  • Oblastní muzeum a galerie v Mostě je příspěvkovou organizací Ústeckého kraje. Ve své činnosti se zaměřuje na oblast širšího Mostecka, tvořeného třemi základními krajinnými celky - Krušnými horami, Mosteckou pánví a Českým středohořím. Sbírkový fond v některých oborech přesahuje hranice Mostecka, a to nejen směrem do ostatních částí České republiky, ale i do zahraničí. Působnost Oblastního muzea a galerie v Mostě zahrnuje všechny základní obory muzejní práce – tj. přírodu, umění, techniku, kulturu a historii. Jedním z nejvýznamnějších fondů je osobní pozůstalost Ulriky von Levetzow, obsahující množství mimořádně vzácných předmětů, která je prezentována jako stálá expozice. Velice rozsáhlé jsou i sbírky přírodovědné, etnografické, archeologické a historické. Mimořádný význam má také knihovna, která obsahuje více než 40 tisíc svazků, počítaje v to i rukopisy a vzácné tisky.

www.muzeummost.cz 

OMGM je členem mezinárodní profesní organizace ICOM.

Otevírací doba:

úterý - pátek 12:00 - 18:00,

sobota - neděle 10:00 - 18:00

Vstupné 30 Kč, snížené 15 Kč, děti do 6 let ZTP zdarma, senior pas 12 Kč

Větším skupinám návštěvníků expozice Ulriky von Levetzow doporučujeme předem se objednat.