Jevgenij Švarc / DRAK - Činoherní klub

27.9.2020, 19:30 – 21:30

Co se stane poté, co bylo zlo poraženo? Jak se společnost dokáže vypořádat s nabytou svobodou, pokud celé generace žily a byly vychovávány v nesvobodě?

Jevgenij Švarc / DRAK - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Město sužuje drak. Již několik století bere obyvatelům města vše, i mladé dívky. Kdysi dávno obyvatelé města s drakem bojovali, ale přemohl je. Nakonec se vzdali a přijali myšlenku, že je lepší mít vlastního draka, než kdyby přišel jiný, třeba mnohem horší, a Drakovi se podvolili. Když pak jednoho dne přijde do města hrdina, cizinec, který měšťanům nabídne, že draka zabije, zmocní se města panika. Vždyť za draka vládne pořádek a klid a každý ví, kde je jeho místo. Konec vlády draka sice znamená svobodu, ale také velké břímě odpovědnosti. (…) Co se stane poté, co bylo zlo poraženo? Jak se společnost dokáže vypořádat s nabytou svobodou, pokud celé generace žily a byly vychovávány v nesvobodě? Lze vůbec zabít draka?
Anotace překladatelské skupiny A nikdy jinak! k vydání nového českého překladu hry Drak v roce 2018 (Jonathan Livingston)

„EXISTUJÍ LIDÉ, KTEŘÍ SE BOJÍ PSŮ, ALE MŮJ HLAVNÍ ŽIVOTNÍ STRACH JSOU LIDÉ. TI LIDÉ, KTEŘÍ KOUŠOU.“

Slova Jevgenije Švarce, autora hry Drak, jejíž plánovaná premiéra v době 2. světové války byla ve stalinistickém Rusku zakázána, neboť dílo bylo „tak neuvěřitelně drzé, že nikoho ani ve strašném snu nesmělo napadnout, co by to mohlo znamenat doopravdy“. (Jurij German)
Jevgenij Lvovič Švarc (1896 – 1958) byl ruský dramatik, prozaik, básník, filmový scenárista a autor knih pro děti. Vytvořil přibližně 25 divadelních her, mezi které patří například Drak, Stín, Poklad či Popelka.

Škeble
Divadelní soubor lanškrounského gymnázia Škeble vznikl v září roku 1998 a jeho stále se obměňující členové připravili postupně inscenace dvaceti dvou divadelních her (převzatých i autorských) a sehráli více než dvě stě sedmdesát představení v Lanškrouně, v okolních obcích i v jiných krajích a zemích. Od založení se ve Škebli vystřídalo už více než 200 herců a dva režiséři. Nyní tvoří soubor dvě skupiny divadelníků - současní studenti gymnázia, kteří hrají inscenaci hry Jevgenije Švarce Drak, a bývalí studenti gymnázia, kteří si říkají Praškeble a hrají inscenaci vlastní hry Autíčko.
Více o nás na:  www.skeble-lanskroun.cz

Činoherní klub uvádí: Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2020 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.

Režie: Jan Střecha
Technické zabezpečení:
Světla a zvuk: 
Matyáš Grof,
Matyáš Kubíček, Jonáš Kolomý,
Gabriela Skalická,
Foto, plakáty: Petr Syrový,
Grafické práce a tisk:
TG Tisk s.r.o., Lanškroun /

Hrají:
Pavel Studený, Jan Doleček,
Šimon Vávra, Lukáš Baroš,
Zdeněk Skalický, Karolína Knápková,
Kateřina Voleská, Martin Bureš,
Vít Šembera, Matěj Klee,
Jan Kostelecký, Jurij Kryvljak,
Ondřej Havlíček, Kateřina Červenková,
David Bartoň, Eliška Kubešová,
Tereza Vodičková, Tina Stasiowská,
Ondřej Havlíček, Veronika Krobotová,
Petr Syrový, David Bartoň,
Anna Kolínová, Kateřina Červenková,
Vojtěch Velebný, Jan Kuttich,
Jan Doleček, Šimon Vávra.