Dopřejte si romantický večer v doprovodu vín z vinice sv. Kláry

14.2.2020

Valentýnská romantika není jediný způsob, jak vyjádřit své city. Pokud komerční svátky nejsou váš styl, překvapte svou milou či milého kterýkoliv jiný den.

Připravte pro ni nebo pro něho večeři při svíčkách. Romantickou tečkou bude přípitek některým z vín z vinice sv. Kláry.

„Pro poklidný večer ve dvou mohu doporučit například naše Rulandské modré rosé 2018. Vyznačuje se intenzivní růžovou barvou, která je daná delší macerací na slupkách. Typická je vůně a chuť vyzrálých třešní a malin a v dochuti lehce ucítíte červený grep. Zbytkový cukr příjemně vyvažuje svěží kyselinu. Toto víno si skvěle rozumí s čerstvými kozími a ovčími sýry s brusinkami. Pokud se ale chcete předvést, připravte si k němu kachní prsa s omáčkou z lesních plodů, efekt zaručen,“ doporučuje Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára sídlící na stejnojmenné vinici v trojské botanické zahradě.

Chcete-li si vychutnat víno červené, skvělou volbou bude Rulandské modré. Toto víno ocenil při své návštěvě i známý francouzský herec a vinař Pierre Richard, který před Vinotékou sv. Klára vysadil vinnou révu v rámci projektu botanické zahrady nazvaného Kořeny osobností. Ročník 2015, který si aktuálně můžete zakoupit ve Vinotéce sv. Klára, se vyznačuje tmavší, cihlově červenou barvou. „Po dvou letech zrání v dubových sudech a dalších dvou na lahvi se v tomto víně harmonicky doplňují kouřové a čokoládové tóny sudu s výraznou ovocností odrůdy. Připravte si k němu pečené sušené švestky ve slanině, zvěřinovou paštiku s cibulovým konfitem nebo mix sýrů – ideálně vyzrálou goudu nebo sýry parmazánového typu. Vykouzlíte tak pohoštění jednoduché, působivé a skoro bez práce,“ dodává Eliška Muchnová. Ve Vinotéce sv. Klára můžete vybírat ze široké nabídky dalších odrůdových vín i cuvée, která vám rádi zabalí do dárkových krabiček.

Vinotéka sv. Klára sídlí v historickém viničním domku v srdci památkově chráněné vinice sv. Kláry, která je součástí rozlehlého areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy. Návštěvníci si zde mohou posedět u hořícího krbu a vybírat z nabídky zahrnující vína z místní produkce a drobné občerstvení. Prostor vinotéky je také možné pronajmout pro pořádání soukromých akcí, oslav a setkání. Otevřeno je tu denně, ve všední dny od 13.00 do 17.00 hodin a o víkendu od 11.00 do 17.00 hodin.