Martin Stranka: Dechem - Galerie Mánes

3.3.2020 – 31.3.2020, 23:59

Český fotograf Martin Stranka se po čtrnácti letech působení převážně v zahraničních galeriích pomyslně navrací se svou tvorbou zpět do Čech. 

Výstava Dechem představuje kompletní soubor jeho výtvarných velkoformátových fotografií a poprvé vůbec také sérii uměleckých portrétů významných osobností nejen českého kulturního dění. Martin Stranka zvolil navíc jedinečný koncept výstavy tím, že bude osobně přítomný po celou dobu výstavy.

Martin Stranka se narodil v Mostě a žil přes 20 let v Litoměřicích v České republice. Vysokou školu ekonomického směru již studoval v Praze, kam se pak i nastálo přestěhoval a kde dnes v rámci svého ateliéru působí. Umění však nikdy nestudoval. K fotografii se dostal cestou terapie po ztrátě blízkého člověka, kdy s cílem znovunabytí životní rovnováhy sáhl po fotoaparátu a začal se věnovat fotografii ve volném čase. Fotografie se stala jeho vášní a krátce na to kariérou. Tehdy pro Martina Stranku započala nová cesta tvorby i objevování sebe samotného. Stranka za svou dosavadní kariéru posbíral téměř 100 mezinárodních ocenění v oblasti fotografie a jeho práce jsou vystavovány v galeriích po celém světě. Nyní se po 14 letech vrací se svou tvorbou zpět do Čech. Doposud největší retrospektivní výstava Dechem představuje jeho kompletní dílo včetně dosud nevystavovaných uměleckých portrétů. Martin Stranka vytváří fotografické scény, ve kterých potírá hranici mezi skutečností a sněním a fotografii vnímá jako prostor, kde nachází čistou rovnováhu a klid. Své fotografické scény postupně doplňuje symbolikou zvířat.