JSEM KNĚŽNA BLÁZNŮ - Divadlo Komedie

PŘEDSTAVENÍ ENSEMBLE OPERA DIVERSA V RÁMCI 14. ROČNÍKU FESTIVALU HUDEBNÍHO DIVADLA OPERA 2020. 

JSEM KNĚŽNA BLÁZNŮ - Divadlo Komedie
  • Adresa:
    Jungmannova 15/1
    Praha 1 110 00

Komorní opera JSEM KNĚŽNA BLÁZNŮ mapuje soukromý i tvůrčí život první české spisovatelky.
Libreto na základě její korespondence, básní Františka Halase, Vladimíra Holana a Františka Pavlíčka sepsala dokumentaristka Olga Sommerová.


Boženu Němcovou zná každý především jako autorku Babičky. O jejím velmi pozoruhodném osobním i profesním životě, politických a emancipačních aktivitách, i na dnešní dobu moderních názorech, fascinující korespondenci, se ví málo. Její touha po osobní a společenské svobodě může být vzorem i dnešním ženám a mužům. Je pro nás výzvou, inspirací a zárukou, že lze zvednout hlavu navzdory zakořeněným předsudkům. Svými, nejen na svou dobu mimořádnými literárními schopnostmi, čestným, vzdorným, statečným, a proto bolestným životem a svobodomyslnými na nikom a ničem nezávislými názory vynikala nad dobové horizonty a nepřestala být ani v našem století velkou inspirací a jednou z největších žen, které se v naší zemi zrodily. Dodnes se bohužel jejímu uměleckému i společenskému odkazu nedostává zasloužilé pozornosti. Ukázat Boženu Němcovou jako statečnou, svobodnou, talentovanou a nezávislou tvůrčí bytost, bylo hlavním záměrem díla.

„Božena je přítelkyní všech českých žen, které nerezignovaly na touhu po osobní i společenské svobodě. Je pro nás výzvou a zárukou, že lze zvednout hlavu navzdory zakořeněným předsudkům. Inspiruje nás k odvaze myslet a konat jinak, než se od nás žen od věků očekávalo, nacházet svou identitu a sebeúctu.“ Olga Sommerová, autorka libreta

Dirigentka: Gabriela Tardonová
Režie: Kristiana Belcredi
Scéna a kostýmy: Sylva Marková
Produkce: Natálie Vančurová

Hrají: 
Božena Němcová: Jarmila Balážová
Josef Němec: Lukáš Rieger
Kvartet: Aneta Podracká Bendová, Pavla Radostová, Martin Javorský, Aleš Janiga