SHALOSH (Izrael)

12.5.2020, 19:30 – 21:00

Gadi Stern - piano / David Michaeli - kontrabas / Matan Assayag -  bicí

Koncert je součástí koncertní série JAZZ MEETS WORLD

Cena vstupenky: 250 Kč

Shalosh (Izrael) je jazzová kapela, která se chová jako rocková kapela, nebo chcete-li rocková kapela, která hraje jazz. Záleží na tom, jak to chcete slyšet. Jejich hudba je syrová, akustická, progresivní, která je nad jakýmkoli pravidlem stylu nebo definice.
Navzdory klasickému formátu Jazz Tria (klavír, kontrabas a bubny), v jazzu hlubokému zakořenění členů skupiny a díky improvizaci, hudba Shalosh zahrnuje  žánry jako je rock, klasika, elektronika, africká hudba i hudba středního východu.
Příběh kapely začíná v Jeruzalémě, když Matan Assayag a Gadi Stern studovali ve stejné třídě na střední škole. Oba kamarádi vytvořili společně skupinu Jerusalem Enoma Elish.  Kapela se dostala na vrchol, když hráli na festivalu Jazz Red Sea v roce 2008, poté se skupina rozpadla a členové se rozptýlili po celém světě.
V letech 2008 až 2014 provozovali Asayag a Stern transatlantické hudební partnerství v návaznosti na Gadiho rezidenci v New Yorku a propojili se s tamní jazzovou scénou.
Začátkem roku 2014 se rozhodli vytvořit SHALOSH jako skupinu "na full time". Pianista Gadi Stern, kontrabasista Daniel Benhorin a bubeník Matan Assayag. Daniela Benhorina pak nahradil David Michaeli.
Záhy poté vydali debutové album "The Bell Garden", o které byl velký zájem obzvláště v evropských zemích. Bylo označeno tiskem v Izraeli i v zahraničí jako jedno z nejlepších debutových alb roku.  Hrálo se tisíckrát na různých internetových sítích, v rádiích v Izraeli, Brazílii, Anglii, Polsku, Německu, Rakousku a USA, kopie byly prodávány v Japonsku, Evropě a USA.
Současně skupina vystoupila v mnoha zemích Evropy a v Turecku. Za 2 roky činnosti se kapele podařilo odehrát více než 250 koncertů.
V lednu 2017 skupina vydala své druhé album.  Vyšlo u známého francouzského labelu "Jazz Family" a německého labelu "Contemplate Records". Bylo mimořádným úspěchem a bylo jedním z alb toho roku oceněných kritiky v řadě významných evropských jazzových časopisů. Také bylo označeno za mistrovské dílo významnou rozhlasovou stanicí v Japonsku (Unmagi Takoya).  Po jeho vydání absolvovali  Shalosh turné po Japonsku, Koreji a celé Evropě.
V roce 2018 skupina vydala jedno studiové album, v letošním roce pak u ACT Records CD pod názvem Onwards And Upwards.
Kapela si sama stanovila za cíl vytvořit hudbu, která je přístupná i sofistikovaná.  Je zvláštní tím, že je vedena třemi členy souboru, kteří se navzájem inspirují, všechny tři nástroje hrají hlavní roli. Hudba SHALOSH pochází z emocionálního místa a mění se na syrový emocionální prostor ve studené městské džungli.  Jejich úspěch tkví v umění vytvořit přátelskou a otevřenou atmosféru, kdykoli začnou hrát.