BASSEKOU KOUYATE & NGONI BA (Mali)

11.3.2020, 21:00 – 23:00
Přátele world music a zejména africké kultury potěší koncert skupiny Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba z Mali, která vystoupí 11. 3. 2020 ve smíchovském Futurum Music baru.
 
Koncert je součástí koncertní série JAZZ MEETS WORLD
Cena vstupenky: 300 Kč

Mistrovský hráč na loutnu ngoni Bassekou považovaný za největšího revolucionáře starobylého griotského nástroje společně s kapelou složenou ze samých louten a s vynikající zpěvačkou Amy Sacko, představují jeden z nejvěhlasnějších afrických ansámblů současnosti. 

Na západoafrické instrumentální nebe Kouyateho usadil velký Ali Farka Touré, aby upozornil svět na výtečného muzikanta, disponujícího virtuozitou ve hře na nepříliš známý nástroj. "Má ruce jako černé diamanty," prohlásil Ali Farka o svém chráněnci, který hned na počátku své sólové dráhy s deskou Segu Bleu, zvítězil v kategoriích prestižní ankety BBC Awards for World Music Nejlepší africký umělec a Nejlepší africké album roku.

Kouyaté posunul vnímání loutny ngoni, malého nástroje se třemi strunami, do 21. století. Ngoni proměnil v elektrickou kytaru, napojil na wah wah pedály a zvuk prohnal efektovými krabičkami příslušejícími rockerům. Bassekou tak neexhibičně uchopil minulost a vrátil vytrácející se úctu k loutně.  

Na cestách po západní Africe vstoupil Kouyaté do projektu AfroCubism, stal se členem Africa Expressu Damona Albarna, kde si zahrál s Paulem McCartneyem. Neúnavně koncertuje po celé planetě a spolupracoval s Carlosem Santanou, Dee Dee Bridgewater, Ry Cooderem nebo U2. 

Na loňském vynikajícím albu Miri, které zabodovalo v mnoha žebříčcích, znovu posloucháme mistrovsky odpálenou moderní malijskou hudbu pramenící z tradice, kdy se Bassekou drží výhradně akustické formy a nevzdaluje od dědičného poslání griota: káže, komentuje a oproti minulosti, kdy jím z války lomcoval vztek, varování analogicky balí do historických příběhů.

Kapela Bassekou Kouyaté & Ngoni Ba vystupovala již na mnohých festivalech po celém světě (např. Glastonbury, Roskilde, Fuji Rock Festival, North Sea Jazz Festival, WOMAD). Ve složení Bassekou Kouyate ngoni, Amy Sacko - vocal, Mamadou Kouyate - ngoni bass, Mahamadou Tounkara – percusse, yabara, tama,  Moctar Kouyate - calebasse, hi-hat, cymbal,  Abou Sissoko - ngoni medium, zahraje letos i v Praze.