Přijďte do Fashion Arena Prague Outlet pokřtít charitativní kalendář na podporu ochrnutého Marka trpícího locked-in syndromem

14.12.2019, 11:00 – 12:00

Mrkej a pomáhej. Tak zní název i hlavní poslání charitativního kalendáře, který se bude v sobotu 14. prosince křtít ve Fashion Arena Prague Outlet.

Mrkej a pomáhej je ale především charitativní a osvětová kampaň známých herců, která má za cíl seznámit veřejnost s tímto závažným onemocněním, zvaném také syndromem „zazdění zaživa“ a zároveň pomoci 12letému Markovi. Křest startuje v 11 hodin a doprovodí ho autogramiáda více než desítky známých českých osobností.

Charitativní kalendář „Mrkej a pomáhej“ vznikl z popudu pomoci nemocnému Markovi, který ve svých 9 letech vlivem zákeřného viru encefalitidy zcela ochrnul. Jeho stav se nazývá locked-in syndrom nebo také syndrom „zazdění zaživa“. Takový pacient je při plném vědomí, vnímá okolí, rozumí, pamatuje si, ale je ochrnutý na všechny končetiny, potřebuje dýchací přístroj a jediným způsob, jak komunikuje s okolím, je mrkáním.

Výtěžek z prodeje kalendáře poputuje na zaplacení služeb zdravotního asistenta, protože Markův stav vyžaduje nepřetržitou péči, kterou momentálně zajišťuje pouze maminka s jeho 17letou sestrou. Další prostředky rodina použije na hrazení nákladů spojených s rehabilitací, na něž zdravotní pojišťovna přispívá pouze částečně. Charitativní projekt, který zaštiťuje nezisková organizace Konto Bariéry může podpořit kdokoliv z veřejnosti.

Křest se rozběhne od 11 hodin v nejznámějším pražském outletovém centru Fashion Arena Prague Outlet před kavárnou Starbucks. Následovat bude autogramiáda více než deseti zapojených osobností v čele s Janem Šťastným, Denisou Pfauserovou, Kristýnou Kociánovou, Lenkou Zahradnickou, Filipem Kaňkovským nebo Kristýnou Leichtovou, kteří se do této charitativní a osvětové kampaně zapojili.