15. ročník festivalu Filmasia

5.12.2019 – 8.12.2019, 23:59

V jubilejním patnáctém ročníku nabídne festival Filmasia oslavu jednoho z nejdůležitějších řemesel hongkongské kinematografie – práce kaskadérů. Lákavý program je tentokrát složený ze dvou sekcí. První sekce se zaměří na hongkongskou akci a druhá na její následníky z dalších asijských zemí.

Festival odstartuje 5. prosince v kině Lucerna poctou Sammu Hungovi s filmem Můj strážný senior
Tento dojemný příběh je v první řadě nostalgickým ohlédnutím za zlatou érou filmů o bojových uměních. Hung nejenže ztvárnil ústředního stárnoucího tělesného strážce, ale postaral se i o režii a choreografii. Jeho ryze autorský a osobní projekt je oslavou řemesla, které změnilo žánr! Ve vedlejších rolích můžete vidět legendárního herce a zpěváka Andyho Laua (Volavka), Eddieho Penga (Velká čínská zeď) či režiséra Tsuie Harka (Tenkrát v Číně).

Druhé těžiště patnáctého ročníků tvoří sekce Učedníci, v níž se představí tři lokální variace filmů o bojových uměních. Tato pestrá přehlídka nabídne to nejlepší z Indonésie, Vietnamu nebo Tchaj-wanu. Unikátním zážitkem bude indonéské komediální wuxia 212: Bláznivý Wiro, které festival uvede v kině Ponrepo už 6. prosince. Jde o brilantní spojení bezmála dokonalé choreografie s rozvernou komedií a tradičním žánrem wuxia. Film je adaptací populární indonéské knižní série a akční scény měl na starost Yayan Ruhian známý z filmů Zátah, Zátah 2 a John Wick 3

Letošní Filmasia bude také doplněna bohatým doprovodným programem i několika výjimečnými projekcemi. Diváci budou moci navštívit tematické dokumenty o Japonsku legendárního českého cestovatelského dua Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky, ale také blok důkladně vybrané abstraktní a experimentální animace z Hongkongu.

Promítá se v kinech Lucerna a Ponrepo 5.-8. 12. 2019

Festival pořádá společnost Axman Production 

za podpory Ministerstva kultury a zastupitelských úřadů. 

Kompletní program naleznete na internetových stránkách: www.filmasia.cz 

  1. Filmasia: 5. – 8. 12. 2019

Kino Lucerna a kino Ponrepo