Grafiky Josefa Čapka v Klášterci nad Ohří

13.12.2019 – 31.1.2020, 23:59

Galerie Kryt v Klášterci nad Ohří představí grafiky Josefa Čapka.  Výstava s názvem Josef Čapek – grafika, bude zahájena 13. 12. 2019 a potrvá až do konce ledna 2020.

Jako malíř byl nejvíce ovlivněn kubismem, který přizpůsobil svému stylu, postupně se oprostil od jeho typických pravidel a přetvořil si ho do své vlastní podoby jemných a dětských tvarů. Při tvorbě grafik ho nejvíce zajímala figurální tvorba, především postavy žen a dětí, žebráků, pijáků, námořníků či nevěstek. I v oblasti grafiky je jeho styl nepřehlédnutelný a těžko zaměnitelný s jiným autorem.

V Čapkově díle dominuje grafika v letech 1913 – 1926 – nejprve jako volný grafický list a poté jako grafickou technikou provedená knižní obálka a ilustrace. Jak v malbě, tak i v grafice tíhne k tématům běžného života a k sociálním problémům. Jako mnoho jiných umělců své doby reagoval ve své tvorbě jak na nástup Adolfa Hitlera k moci či na podpis Mnichovské dohody. Josef Čapek prošel koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen, kde zemřel těsně před osvobozením.

Zajímavost:

Josef Čapek je známý také tím, že vymyslel slovo ROBOT, které bylo poprvé použito v dramatu jeho bratra Karla s názvem  R. U. R., a poté proniklo do všech světových jazyků a stalo se nepoužívanějším slovem technického názvosloví.

www.facebook.com/galerieKryt