České Vánoce a Pastýřská hra o narození Páně

9.12.2019, 17:00 – 18:00

Originální představení plné barokní hudby a tradičního loutkového divadla, které vychází z jednoho z nejstarších a nejoblíbenějších lidových textů s vánoční tematikou – Rakovnické hry vánoční. Projekt České Vánoce a Pastýřská hra o narození Páně s loutkami a pastorelami uvede významný pražský soubor staré hudby COLLEGIUM MARIANUM ve spolupráci s divadlem BUCHTY A LOUTKY.

Cílem divadelního projektu je podle jeho autorů propojení duchovní podstaty Vánoc s lidovým humorem a unikátními dřevěnými loutkami, které jsou spolu s podmanivou barokní hudbou hlavními hrdiny fantaskní a zábavné inscenace. V ní se propojí hudební improvizace a vánoční pastorely z Kroměřížského archivu s dialogy prostých pastýřů, nafoukaných králů a vznášejících se andělů, chybět nebudou ani všudypřítomné ovečky, psi a vlci…  Rakovnická hra vánoční vznikla v jezuitské rezidenci v Chlumku u Luže ve východních Čechách a jejím autorem byl patrně tamější řádový kněz. Byla složena k hereckému provedení žáky jezuitské koleje, jak o tom svědčí poznámky o provozování. Ve hře se spojují dva výjevy známé z jiných vánočních her, totiž scéna pastýřská a scéna tříkrálová.

Na tento mimořádně divácky přitažlivý program můžete zakoupit vstupenky v předprodeji (kromě pondělí každý den od 10.00–17.00 hodin) na pokladně roudnické galerie.