Nositelé Thálie Trmíková a Prachař v DOXu

V prosinci uplynou tři desetiletí od úmrtí fascinujícího dramatika, prozaika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Samuela Becketta, autora známé a parafrázované hry Čekání na Godota.

Nositelé Thálie Trmíková a Prachař v DOXu
  • Adresa:
    Poupětova 1
    Praha 7 170 00

Centrum současného umění DOX si jeho osobnost připomíná inscenací Pan Pros s podtitulem Slova, která mi nepatří.

Z českých činoherních režisérů Beckettovu dramatickému dílu a pohledu na svět pravděpodobně nejlépe rozumí letošní laureát Ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla – režisér Jan Nebeský, který se výrazně podílel na výjimečné éře Divadla Komedie v druhé polovině devadesátých let. Nebeský svým ojedinělým tvůrčím rukopisem přetváří beckettovská témata a motivy do experimentální činohry.

V hlavních rolích excelují nositelé Thálie: již zmíněná Lucie Trmíková, rovněž autorka scénáře, a David Prachař. V netypických výstavních prostorách s minimalistickou scénou norského umělce Anderse Grønliena rozehrávají příběh zmaru a odcizení, který však nepostrádá tragikomický rozměr. Kdo jsem já? A kdo je ten druhý? Žít spolu, nebo bez sebe? Čas se zastavil a vynořují se jen útržky vzpomínek…

„Inscenace Pan Pros vypovídá o lásce, o víře a o naději. A to v celé složitosti lidského života, tedy i o peripetiích vztahů mezi mužem a ženou v jejich různých podobách,“ říká Lucie Trmíková.

Inscenaci Pan Pros můžete zhlédnout 9. a 10. prosince v DOXu v pražských Holešovicích. Vstupenky na www.dox.cz.