Výstava 10 000 donkichotů Antonína Sondeje - první počin Nepravidelné galerie

2.10.2019 – 31.3.2020, 23:59

Divadlo Husa na provázku v Brně s novou sezonou rozjíždí unikátní formát Nepravidelné galerie. Ve spolupráci s Aukční síní a galerií Vltavín každoročně vytipuje a osloví jednoho výrazného výtvarného umělce na počátku kariéry, jehož vybraná díla se následně stanou základem všech vizuálních výstupů dané sezony a budou během ní pronikat do veřejného prostoru Brna. Zároveň mu Provázek ve svém Kongresovém sále uspořádá prodejní výstavu s originály použitých děl i dalšími díly. První expozicí v rámci Nepravidelné galerie je 10 000 donkichotů Antonína Sondeje, přístupná vždy hodinu před začátkem představení. V druhé půli sezony se výstava přesune do pražské Aukční síně a galerie Vltavín.

Antonín Sondej (1992), rodák z Rychnova nad Kněžnou a absolvent Ateliéru grafiky na pražské Akademii výtvarných umění, byl vybrán novým uměleckým vedením Provázku v čele s režisérkou Annou Davidovou ve spolupráci se spisovatelkou a kurátorkou Kateřinou Tučkovou a grafikem a architektem Martinem Hrdinou. Jeho na kresbě založená práce (koláže, grafické listy i malba) si všechny výše zmíněné na první pohled získala nejen výjimečnou řemeslnou zdatností, ale především soustředěným usilováním o zachycení konkrétního člověka v jeho intimitě. Společně se shodli na pěti portrétech lidí ze života mladého výtvarníka a přiřadili je k jednotlivým premiérám letošní sezony nazvané 10 000 donkichotů.  

Sondejův umělecký koncept nevychází divákovi v ústrety, nepodbízí se mu, ba snad naopak – jeho díla nejsou primárně promýšlena jako tržní artikl, nevidí ani důvod, proč by si měli případní sběratelé jeho malby kupovat. Portréty, které vytváří, jsou mnohem spíše pozvánkou do neokázalého, niterného světa autora a jeho hrdinů. Antonín Sondej tak divákovi nabízí čistý vjem, konkretizovanou podobu prosté lidskosti, a tak i konfrontaci cizí životní reality s tou vlastní; a tím v dnešní vizuálně a informačně přetížené době přináší rozhodně pozoruhodný a nezapomenutelný zážitek,“ podotkla kurátorka Kateřina Tučková. 

Seznámit se s díly Antonína Sondeje v originálech je možné až do 31. března 2020 na prodejní výstavě 10 000 donkichotů Antonína Sondeje v Kongresovém sále Divadla Husa na provázku vždy hodinu před začátkem představení.