MEZINÁRODNÍ FESTIVAL JAZZOVÉHO PIANA - 24. ročník

25.11.2019, 19:30 – 18.12.2019, 21:00

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL JAZZOVÉHO PIANA letos vstoupil do 24. ročníku. Jeho jarní prolog proběhl v režii skvělého amerického pianisty – jazzové legendy Laryho Willise, který zde pravděpodobně zahrál jeden ze svých posledních sólových koncertů.

Podzimní část festivalu nabídne posluchačům ve 4 koncertních večerech 8 pianových recitálů. Pianisté, jejichž kariéra je na vrcholu, se do Prahy sjedou doslova ze všech světových stran.

1. koncert

25.11.2019 19:30  |  Atrium, Praha 3

Úvodní dvojkoncert je ve znamení ohně a ledu.

Sunna Gunnlaugs (Island)

Je pianistka a skladatelka, narozená nedaleko Reykjavíku, která debutovala na jazzové scéně v r. 1997. Její hudba je přemostěním propasti mezi jazzem Brooklynu a Reykjaviku, s evropskou elegancí, je ohnivá, má newyorský drive.

Giovanni Mirabassi (Itálie/Francie)

Původem Ital, žije a tvoří ve Francii. Již v roce 1996 získal cenu jako nejlepší sólista na Tremplin Jazz Avignon. Dnes se Mirabassi těší z hvězdné pozice v řadě evropských zemí a také v Japonsku. Podílel se na více než dvaceti deskách v různorodých sestavách i pro sólové piano, jako sidemana si ho vybral například šansoniér Léo Ferré.

2. koncert

4.12.2019 19:30  |  Nuselská radnice, Praha 4

I druhý večer festivalu symbolicky překlene scény odlišných světových stran.

Andreas Ulvo (Norsko)

Je jazzový pianista, varhaník a skladatel, držitel magisterského titulu Jazz a improvizace na Norské hudební akademii v Oslu, ale také portrétní fotograf. Nahrál 20 alb, z toho 2 sólová. V oboru svobodně proměnlivých nálad sólového recitálu se cítí doslova doma.

Uriel Herman (Izrael)

Pianista a skladatel, který původně vystudoval klasickou hudbu. V jazzu nachází svobodu improvizovat a svobodně se vyjádřit. Proslul kombinací blízkovýchodních hudebních genů s dramatickou interpretací, inspirovanou vedle jazzu také rockovou hudbou. S chutí zařazuje do programu krom vlastních skladeb i svérázné úpravy písní např. Nirvany, nebo Davida Bowieho.

3. koncert

13.12.2019 19:30  |  Nuselská radnice, Praha 4

Třetí večer nabídne přátelskou konfrontaci amerického hráče a jeho německého klavírního kolegy.

Greg Burk (Spojené státy)

Burk své klasicko-hudební dědictví přesvědčivě misí s hlubokými kořeny v jazzové tradici, vycházející z amerických lidových písní. Jeho rozmanité skladby nepředvídatelně plynou jako proud řeky. Nejčerstvějším Burkovým počinem je právě lyrická deska As A River.

Chris Gall (Německo)

Málokterý německý pianista má v posledních letech stylové hranice jazzu stejně konzistentní a originální jako Chris. Gallova první sólová deska demonstruje jeho skvělou techniku, ale také jeho nevyčerpatelné bohatství nápadů. Kouzlu sólového klavíru dal průchod na jednoznačně pojmenovaném titulu Piano Solo (2015). Jako žhavou novinku přichystal na listopad 2019 výtečné album Mythos, natočené v duu se saxofonistou Mulem Francelem.

4. koncert

18.12.2019 19:30  |  Atrium, Praha 3

Poslední z koncertních večerů festivalu tradičně představí vedle hvězdy polského jazzu reprezentanta, tentokrát reprezentantku české scény.

Kristina Barta (Česká republika)

Je držitelkou několika ocenění: nejlepší klavírní interpretace vlastní kompozice v polské soutěži Powiew Mlodego Jazzu 2017, nejlepší jazzová kompozice roku 2016, vítězka Mladí ladí jazz 2012 a další. Kristinina hudba v sobě odráží její dřívější studium klasické hudby a klade důraz na melodiku obohacenou o moderní rytmy.

Marcin Wasilewski (Polsko)

Jeden z nejzajímavějších a nejvýznamnějších klavíristů na nové jazzové scéně. Jeho jméno se etablovalo na poli světového jazzu v roce 1994. Podílel se na mezinárodních projektech s hvězdami světové jazzové scény, jako jsou např. John Surman, Bobo Stenson, Jan Garbarek a Joe Lovano.